/

Pappardelle met Parmezaanse gehaktballen en krokante chorizo

januari 6, 2018

Het zit er op. Na twee weken te kunnen opstaan zonder wekker en veel tijd in mijn keuken gezeten te hebben, heb ik vandaag de vakantiemodus op offline gezet en mij terug ingelogd in de dagdagelijkse werkroutine. Klagen gaan we absoluut niet doen, maar om de pijn van een vermoedelijk overvolle mailbox en A3-tje aan gemiste oproepen toch wat te verzachten, heb ik alvast een portie van mijn lievelingsgerecht klaar staan voor deze avond.

Je hebt meatballs en je hebt meatballs. Elke kok heeft zo wel zijn eigen versie van dit gerecht maar voor mij is er maar één absolute winnaar tussen al die recepten en dat is deze pappardelle met Parmezaan gehaktballen en chorizo. Een doordeweeks gerecht boordevol smaak, ideaal om die “einde van de vakantie” kater door te spoelen.

Hoe maken jullie pasta met gehaktballen en wat vinden jullie van mijn versie? 

Dit heb je nodig:

  • pappardelle
  • 400 gram gemengd gehakt
  • Parmezaanse kaas
  • basilicum vers
  • gedroogde oregano
  • tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • runder bouillon
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 2 tenen look
  • 1/2 selder
  • chorizo
  • tijm en laurier

Zo ga je te werk:

Dit gerechtje is het lekkerste als je de saus een dag van tevoren hebt klaargemaakt.

  1. Kruid het gehakt met peper en meng er wat gedroogde oregano onder. Voeg geen zout toe maar rasp er flink wat Parmezaanse kaas doorheen (een volledig zakje of een geraspte blok van ongeveer 4 cm)
  2. Rol er ballen van en zet opzij in de koelkast
  3. Snijd terwijl de groenten fijn.
  4. Zet een kookpot op het vuur en doe er de chorizo bij. Je hoeft geen olijfolie te gebruiken. Als de worst krokant gebakken is, haal ze dan uit de pot en houd ze opzij. Giet het vet in de pan niet weg.
  5. Bak de gehaktballen aan in dezelfde pan tot ze een bruin korstje hebben en haal ze vervolgens terug uit de pan.
  6. Fruit de groenten aan en voeg de tomatenpuree toe. Laat even meebakken zodat de wrange smaak van de puree verdwijnt. Doe de tomatenblokjes er bij en blus met 300 ml runderbouillon. Laat een uurtje sudderen op een zacht vuur. Voeg ook de tijm en laurier toe.
  7. Mix tot je een mooi, rode tomatensaus bekomt. Doe de gehaktballen er terug in en laat nog een halfuurtje mee sudderen totdat ze gaar zijn.
  8. Kook de pasta zoals vermeld op het pakje. Giet ze af en hou nog een klein beetje van het kookwater over. Giet er de saus bij.
  9. Serveer in een diep bord en werk af met de krokante chorizo, geraspte Parmezaanse kaas en verse basilicum. Smakelijk!

Of een ander recept?

2 Reacties

  • Reply
    Myriam
    januari 8, 2018 at 17:15

    Heel lekker recept, Jelle! Ik ben dol op gebakken chorizo! Vraagje: bak je de chorizo in plakjes of bak je de worst in z’n geheel en snijd je die pas achteraf in dunne sneetjes?
    Groetjes
    Myriam

    • Reply
      Jelle Beeckman
      januari 9, 2018 at 13:48

      Dankje Myriam:) ik snijd ze eerst in plakjes om ze dan te bakken dan zijn ze lekker krokant:)

    Laat een reactie achter