Rode poon werd onlangs gekroond tot vis van 2017. Een heerlijk receptje kon dus niet achterblijven, dus ging ik aan de slag. Voor het sausje en de tempura gebruikte ik ginger tipple bier, een Antwerps gember biertje zonder gefermenteerde granen. Nu is dat niet direct een flesje dat ik zomaar uit de rekken zou halen, maar ik leerde het kennen via FLAVR en ik moet zeggen dat hij echt heerlijk samen gaat met vis. Probeer het en oordeel lekker zelf!

Dit heb je nodig voor 2 personen:

Voor de saus:

  • 1 flesje ginger tipple
  • 1 sjalotje
  • scheutje room
  • koude hoeveboter
  • visbouillon
  • venusschelpen ( +- 10)

Voor de tempura:

  • 3 eetlepels maiszetmeel (maizena)
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • Snuifje zout en snuifje cayenne peper
  • Een handje zeekraal
  • ½ flesje ginger tipple bier

Algemeen:

  • 2 rode poon filets (bekroond tot vis van 2017)
  • 4 sneetjes gerookt spek
  • 1 sjalotje
  • 400 gram tuinbonen
  • kruiden voor afwerking

Zo ga je te werk:

  1. zet de frietketel op 180 graden.
  2. doe de sneetjes spek in de oven en bak tot ze krokant zijn. Verkruimel in kleine stukjes
  3. fruit een sjalotje in wat boter, voeg de tuinbonen toe en zet onder in gezouten water. Giet ze af wanneer ze gaar zijn.
  4. haal de graten uit de filets (of laat dit doen door je visboer). Kruid met peper en zout en bak op de velkant. Doe op het einde een klein blokje boter in de pan, draai de filets om en haal ze uit de pan.
  5. doe de tempura ingrediënten in een mengkom. Het is belangrijk dat het bier ijskoud staat. Haal de zeekraal door het beslag en frituur goudbruin en krokant in de frietketel. Kruid met een snuifje zout.
  6. fruit het sjalotje aan in wat boter en voeg daarna de venusschelpen toe. Kruid met peper en zout en blus met een flesje ginger tipple bier. Haal de venusschelpen uit de saus als de schelpen open zijn. Laat voor de helft inkoken en voeg wat visbouillon toe. Voeg eventueel ook de graten toe die je uit de filets gesneden hebt. Laat inkoken en werk af met een scheutje room en monteer met stukjes koude boter. Mix tot je een mooi en luchtig schuim krijgt.
  7. warm de venusschelpen nog even op in de saus.
  8. dresseer en werk af met wat takjes kervel of andere verse kruiden.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *