Gefrituurde risotto balletjes, zo zou je ze heel denigrerend kunnen noemen. In essentie is het dat ook wel, maar arancini zijn toch net wel wat meer dan dat. Ik leerde ze een goede maand geleden kennen in Spanje, al zijn deze eigenlijk van oorsprong een Italiaanse lekkernij, en sindsdien ben ik er – om het niet zacht uit te drukken- stapelverliefd op.

Jullie lezers hebben natuurlijk wel al lang gemerkt (of niet?) dat ik heel graag kook met de ingrediënten die ik voor handen heb, zonder nog naar de winkel te hoeven. Wel, deze gefrituurde risottoballetjes (ik zal ze voor het gemak dan toch maar zo noemen) lenen er zich erg gemakkelijk toe om creatief met restjes te koken. Het enige wat je zeker nodig hebt is een overschot risotto rijst als basis en voor de rest kan je volledig ‘losgehen’. And so i did.

Wie van jullie heeft deze ook al eens gemaakt? Laat het even weten in de reacties.

Dit heb je nodig (2 personen):

  • overschot risotto rijst
  • 4 eieren
  • bloem
  • panko of paneermeel
  • 1 pakje Maredsous kaas
  • room
  • gerookte zalm
  • 1 kom diepvrieserwtjes
  • peterselie, bieslook, kervel

Zo ga te werk:

  1. Kook de erwtjes beetgaar in gezouten water. Koel af onder koud water.
  2. Snijd de gerookte zalm in reepjes en bak aan in wat olijfolie.
  3. Meng bovenstaande ingrediënten met de risotto rijst.
  4. Maak balletjes van het mengsel.
  5. Kluts een eitje in een kom, vul een andere kom met bloem en een derde kom met het paneermeel.
  6. Rol de balletjes eerst in de bloem, vervolgens in het ei en als laatste door de panko of paneermeel.
  7. Frituur de balletjes krokant op 180 graden. Je kan ze ook gewoon bakken.
  8. Maak een omelet van de andere eitjes en snijd in reepjes.
  9. Kook de room en voeg de Maredsous toe. Laat even inkoken en kruid met peper en wat nootmuskaat. Een makkelijk en heerlijk sausje.
  10. Werk af met verse kruiden.

Smakelijk!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *