Voor de tweede rit van de tour de France neem ik jullie mee naar Bordeaux, meer bepaald naar het in Frankrijk beroemde wijndomein ‘Château Haut Brion’.  Le Clarence de Haut Brion Pessac-Léognan AOP, 2011 is een krachtige, intense wijn met een harmonie van zwarte vruchten, room en specerijen. Hij past dan ook goed bij rood vlees en gegrilde groenten en de wijn haalt maar liefst een score van 93 punten Richard Bampfield.  De Britse Richard Bampfield is als ‘Master of Wine’ een autoriteit in het proeven en beoordelen van wijn en beschrijft deze wijn als een buitengewoon goede wijn met een superieur karakter. En wie ben ik dan om dat tegen te spreken?

Ik mag dan misschien niet zo een hele grote wijn kenner zijn, maar ik heb wel al menig flesjes rode wijn gedronken om te beseffen dat dit echt een zwoel en lekker flesje is.  Aan zo’n buitengewoon goede wijn hangt natuurlijk wel een iets prijziger prijskaartje dus het is niet bepaald een flesje dat je zomaar opentrekt bij een doordeweekse ovenschotel met gehakt. Neen, deel dit flesje met je dierbaren en serveer er een klassevol en bijpassend gerechtje bij. Laat dat maar aan mij over.

Wil je eens wat ‘chiquer’ op de barbecue? Ik daag je uit met deze surf & turf brochette met ribeye en reuzengarnalen, asperges, gegrilde sla en salsa met lente-ui. Echt een winner!

Wil je trouwens graag een extra show element aan tafel? Gooi de pel van je ui of knoflook dan niet zomaar weg. Leg ze in een kommetje samen met wat takjes tijm, rozemarijn, laurier,… en laat ze opbranden aan tafel. De geur die vrijkomt is zalig en de as van een verbrande ui is trouwens echt wel lekker als afwerking van je gerecht. Geloof je het niet? Probeer het zelf maar eens.

Meer info over de wijn vind je hier.

Dit heb je nodig (2 personen):

  • 1 ribeye
  • reuze garnalen (12)
  • little gem (kleine kropjes sla)
  • groene asperges
  • verse basilicum
  • 1 citroen
  • lente-ui (2 stuks)
  • 1 teentje look
  • peper/zout
  • verse tijm/rozemarijn…
  • kappertjes
  • de schil van een paar uien en knoflook
  • materiaal: grillspiezen

Zo ga je te werk:

  1. Snijd de ribeye in blokjes. Kruid met peper, zout en wat verse kruiden (tijm, rozemarijn,…)
  2. Doe ribe eye samen met de garnalen op de grillspiezen. Laat het vlees op kerntemperatuur komen.
  3. Zet een pot op het water, snijd het achterste, houterige, deel van de asperges eraf en kook de asperges beetgaar. Giet af en hou onder koud water. Je kan ze ook rechtstreeks op de BBQ garen, maar ik vind dat ze soms te veel gerookt smaken dan. Ieder zijn smaak natuurlijk.
  4. Snijd de lente- ui heel fijn en doe in een mengkom. Snijd de basilicum fijn en doe het in dezelfde mengkom. Pers er een teentje knoflook in uit en doe er het sap van een halve citroen bij. Werk af met een scheut goede en kwaliteitsvolle olijfolie. Kruid met peper en zout. Doe er een handvol kappertjes bij.
  5. Grill de surf & turf spiezen boven de hete kolen. Lang hebben ze niet nodig. Doe er al een lepeltje van de salsa over zodat de smaak kan intrekken. Laat heel even (een minuutje) rusten onder aluminium folie.
  6. Snijd de kleine sla kropjes in twee, kruid ze met peper en zout en besprenkel met een beetje olijfolie. Leg samen met de asperges even op de grill.
  7. Serveer alles op een groot bord, schenk een glas wijn in en steek je ‘vuurpotje met schillen’ in brand. Heerlijk!

Dit gerecht maakt deel uit van een samenwerking met LIDL Belgium. 

Gegrilde surf en turf met asperges en salsa

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *