Broodje stoverij met honing mosterd dressing, witloof, mosterdkaviaar en krokante frietjes

Noem het geniaal of noem het een absolute verkrachting van een Belgische klassieker. Voor mij is dit het beste gerechtje van 2017 in de categorie ‘eten waarvoor je best even de rits van je broek openzet, waarvan je serieuze vlekken op de kleren krijgt maar waar je vooral naar zal blijven teruggrijpen zolang niet alles op is’. Gelukkig is dat geen officiële categorie op deze blog. Dat zou namelijk nogal onoverzichtelijk kunnen geweest zijn.

Wat maakt dit broodje dan zo speciaal? Simpel, wie is er ten eerste al geen fan van stoverij met frietjes? Klopt, buiten onze goede vrienden ‘de vegi’s ‘ zijn de meeste Belgen verzot op deze klassieker. Djezes, dan smijt je dat boeltje toch niet tussen een broodje? Jawel! Echt! Jawel! Krokante frietjes, heerlijk mals vlees, pittige mosterd kaviaar, twee sauzen, krokante uitjes en een frisse salade met witloof. En dat allemaal in één hap. Kwijl!

Een belangrijke tip, haal je vlees uit de saus, bak het nog even krokant aan in de pan en giet er dan met mate wat van de bruine saus over. Een te zompig broodje is ook niet echt lekker.

Goed, heb je ergens in de nabije toekomst een beetje stoverij over, probeer het dan gewoon zelf eens. Hier is dat trouwens al volledig het tegenovergestelde geworden. Als ik wat stoverij over heb, dan eet ik het de volgende dag pas op de klassieke manier. Broodje stoverij, mijn numero uno!

Dit heb je nodig:

  • stoverij ( elk zijn manier om die te maken)
  • mosterdzaadjes
  • 1 theelepel azijn
  • water
  • 1 witloof
  • 1 ijsbergsla
  • mayonaise
  • mosterd
  • honing
  • krokante aardappelfrietjes ( uit de chips afdeling)
  • krokante bicky uitjes

Zo ga je te werk:

  1. Zet een steelpannetje met water (een glas) op het vuur. Giet er een theelepel witte azijn bij en doe er daarna een eetlepel mosterdzaadjes bij. Laat 20 doorkoken tot wanneer de zaadjes opzwellen. Giet af, spoel af en laat drogen op wat keukenpapier.
  2. Meng twee eetlepels mosterd met een eetlepel honing.
  3. Snijd de witloof en salade fijn.
  4. Snijd het broodje doormidden.
  5. Warm de stoverij op. Haal het vlees er uit en bak nog even krokant aan in de pan.
  6. Beleg het broodje met de salade en schep er vervolgens het vlees over. Dresseer er een beetje saus over (niet te veel). Werk af met mayonaise, de honing mosterdsaus, de uitjes en de frietjes.
  7. En happen maar!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *