/

Hoe maak je de lekkerste fricandon?

januari 12, 2019
Fricandon

Hoe maak je de lekkerste fricandon?

Van alle gerechtjes die ik hier onlangs gepost heb, heeft dit gerecht de meeste indruk gemaakt bij mijn vriendin. Ik weet het, dan maak je een speciale burger, heerlijke Thaise salade of een ander gerecht waarvan je vindt dat het best origineel is en dan is dit simpel gehaktbroodje haar favoriet. Ze plofte zich naast mij neer in de zetel met een zucht alsof ze net met haar krakkemikkige plooifiets de grootste heuvel had beklommen om daarna beide voeten op het stuur te zetten en vrolijk bergaf te walsen. Normaal zou ik haar getrakteerd hebben op een paar rollende ogen, zijnde het niet dat ik haar volledig gelijk moest geven. De simpele eenvoud deed mij denken aan de laatste dag van onze familie weekendjes in de Ardennen vroeger. Ik moet zo’n manneken van 10 jaar geweest zijn en vegetariërs en veganisten leefden nog in kleine nederzettingen niet ver van het station in Bokrijk. Een schelletje nostalgie met een schep gebrande appelmoes en een ‘krieksken’ of 10. ZA-LIG!

Op zich is een fricandon natuurlijk helemaal niet moeilijk te maken. Men neme gehakt, wat eieren, paneermeel en kruidt het geheel af met een handvol kruiden. Vervolgens boetseer je daar een broodje van om met de nodige klontjes boter in de oven te schuiven. Wat maakt jouw gehaktbroodje dan een stuk lekkerder dan die van bij de slager? Wel, wat ik altijd doe is mijn gehaktbroodje een dag van tevoren vormen en vervolgens bewaar ik die in de koelkast om “op te stijven”. Dat maakt je gehaktbroodje een stuk steviger.

Een krokant korstje is ook een vereiste. Bedek je fricandon met een paar klontjes boter en nog wat extra paneermeel. Wil je je broodje nog naar een level hoger brengen? Werk het dan af met een lak (bvb gemaakt van mosterd en Luikse stroop) alvorens het nog eens onder de grill te steken.

Wil je kruiden, een uitje of iets dergelijk verwerken in je broodje? Zorg dan dat die heel fijn gesneden zijn. Te grote brokken maken  het geheel minder vast van structuur en dus ook minder aangenaam om op je boterham te leggen.

Heb je een vleesthermometer? Gebruik die dan gerust. Stel een kerntemperatuur van ongeveer 75 graden in en dan weet je perfect wanneer je broodje gebakken is.  Zo hoef je er niet voortdurend schelletjes af te snijden tijdens het bakken, dat droogt het geheel namelijk uit.

Durf te variëren en gebruik eens lamsgehakt of kippengehakt.

Onderstaand receptje is mijn standaard recept en geschikt voor 2-4 personen.

Fricandon

Ingrediënten voor: 2-4

Ingrediënten

  • 500 gram gemengd gehakt
  • verse peterselie
  • 2 eetlepels mosterd
  • 3 eieren
  • paneermeel
  • 1 eetlepel lookkruiden
  • peper en zout
  • boter
  • optioneel voor de lak:
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel Luikse stroop

Instructies

1

Kruid het gehakt met peper, zout, mosterd en lookkruiden.

2

Meng er drie eieren onder samen met een paar lepels paneermeel.

3

Snijd de peterselie fijn en meng onder het gehakt.

4

Meng alles en vorm een mooi broodje. Als het geheel nog te vochtig is en te veel plakt dan moet je nog meer paneermeel toevoegen.

5

Leg een paar klontjes boter in een ovenschaal en verwarm de oven voor op 200 graden.

6

Zet de fricandon ongeveer 20 min in de oven of gebruik een vleesthermometer. Leg ook nog een klontje boter bovenaan.

7

Meng de ingrediënten voor de lak en wrijf de fricandon er mee in. Zet vervolgens nog eens ongeveer een kwartier in de oven tot wanneer het gehaktbrood klaar is.

8

Een vleesthermometer kan wonderen doen.

9

Doe het overige deel van de lak er op en zet nog 2 min onder de grill.

10

Serveer met kriekjes of appelmoes.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter