Laten we voor één keer eens beginnen met een zinnige uitleg over wat miso in godsnaam is in de plaats van mijn post naar goede gewoonte te starten met een flauwe mop of woordspeling.

Wie na deze inleiding dacht dat er nu toch nog een mop zou komen, komt bedrogen uit. Echt, deze keer hou ik het serieus! #turningthirty

Dus, meester Jelle, vertel ons meer over die miso waar je het zo net over had. Wij willen geen mopjes, wij willen bijleren en onze kennis verrijken. Please help ons daar mee, we hangen aan je lippen, desnoods betalen we je er voor. Vertel nou maar…!

Goed, hou die smeekbedes voor nadat je je bord hebt leeggelepeld. Want smeken naar een tweede portie zal je zeker doen. Miso, daar gingen we het over hebben. Miso is een pasta die vaak gebruikt wordt in de Japanse keuken en dat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen. Het goedje heeft een nogal intense, zoute smaak en je gebruikt het daardoor best nog samen met wat andere ingrediënten zoals limoen, suiker, kokosroom,… om de smaak te compenseren.

Eigenlijk moet je het gewoon eens proberen om echt te weten hoe het precies smaakt.  Daar hoef je overigens echt geen zotte toeren voor uit te halen want tegenwoordig vind je de pasta in de meeste supermarkten. Eens je het in huis hebt, wil je het overal bij en in gebruiken. Althans, dat is bij mij toch het geval. Gelukkig is er een lange houdbaarheidsdatum.

Voila, tot zover de technische uitleg. Snel over naar het recept want mijn maag begint spontaan weer te knorren en het speeksel vult tsunamigewijs mijn mond. Miso hungry! Ha!

Dit heb je nodig:

  • buikspek
  • 1 komkommer
  • 1 chili peper
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel miso pasta
  • 1 limoen
  • lente-ui
  • rijst
  • kokosrasp (optioneel)
  • rijst
  • boter

Zo ga je te werk:

  1. Snijd de buikspek in kleine sneden. Frituur krokant op 180 graden.
  2. Maak terwijl de miso karamel. Laat 100 gram suiker opwarmen in een steelpan met een druppeltje water er bij. Als de suiker bijna karamel is geworden, voeg dan een lepel miso pasta toe. Laat even inkoken, voeg het sap van een limoen en een half pepertje toe. Doe er op het einde een klontje boter bij.
  3. Doe het buikspek bij de saus.
  4. Kook de rijst gaar zoals beschreven op het pakje.
  5. Snijd de komkommer in staafjes.
  6. Snijd de lente-ui fijn.
  7. Werk het bordje af met eventueel wat kokosschaafsel en serveer met de rijst.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *