T’is nie waar hé!  Afgelopen maandag werd onze tuinset eindelijk geleverd. Tot dan hadden we eigenlijk twee maanden lang niets geen plaats om aan te zitten buiten. Echt zonde met dat mooie weer, maar maandag was het dus eindelijk zo ver. Als een klein kind ontdeed ik de tafel en bijhorende stoelen van de verpakking, ik haalde mijn beste schroeftechnieken boven en… Klopt, het begon te regenen. Niet eens zo een heel klein beetje. Een hele vlaag, de eerste regen sinds meer dan een maand. Are you serious?

De zin in een gezonde, koude en frisse salade veranderde plots in een uitzonderlijke behoefte aan gehakt en room. Zo gaat dat nu eenmaal bij mij. Dit is trouwens één van mijn lievelingsgerechten. Een kuiltje maken van puree, een grote lepel balletjes met saus in het midden leggen en dan alles mengen en opeten met een lepel. Smossen mag, iets op je bord laten liggen is verboden. Niet dat dat aan de orde is, zo lekker!

Dit heb je nodig (2 personen):

  • 300 gram gemengd gehakt (varken-rund)
  • scheutje cognac
  • 250 ml volle room
  • 2 sjalotjes
  • verse peterselie
  • groene boontjes (200 gram)
  • optioneel: ingrediënten om puree te maken
  • 1/2 blokje
  • 75 ml water

Dit heb je nodig:

  1. Kruid het gehakt (als het nog niet gekruid is). Rol er balletjes van en zet opzij.
  2. Smelt een klontje boter in een pan en bak de balletjes krokant aan. Haal ze daarna uit de pan. Ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn.
  3. Snijd de sjalotte fijn en fruit aan in dezelfde pan.
  4. Giet het overtollige vet weg zodat de saus niet te vettig wordt.
  5. Giet de cognac erbij en laat de alcohol verdampen (deze saus is ook bvb lekker met een scheut whiskey)
  6. Voeg het blokje bouillon en het water toe. Laat tot de helft inkoken en voeg dan de room toe.
  7. Zet op een zacht vuurtje en traag laat inkoken. Leg de balletjes in de saus en kruid met een stevige snuif peper.
  8. Zet een pot water op en breng tot kookpunt. Kruid met zout. Snijd de uiteinden van de boontjes en snijd de boontjes in stukken van ongeveer 2 centimeter. Kook ze beetgaar, giet af en houd onder koud water zodat ze niet verkleuren.
  9. Snijd de peterselie fijn.
  10. Doe de boontjes bij de saus, doe er de peterselie bij.
  11. Serveer met kroketjes of puree.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *