Hamburger met spekcrumble, zoete paprika mayonaise, rucola en gepekelde ui

april 2, 2017

Sweet, sour, spicy, crunchy and lot’s of flavour. ?  Ik kan geen betere manier verzinnen om de hamburger, dat ik onlangs maakte op de FLAVR meet- up, te omschrijven. Kon je om een of andere reden niet aanwezig zijn en was je daardoor niet in staat om zo’n in één keer (bijten is zo jaren 70’) binnen te smikkelen? Wel, stop feeling sorry for yourself, pull yourself together en maak hem gewoon zelf eens aan de hand van onderstaand receptje. Vergeet mij vooral niet uit te nodigen om te komen proeven. Een hamburger smaakt namelijk altijd beter in goed gezelschap.

Dit heb je nodig (twee personen) :

Zoet zure ajuin:

  • 2 grote rode ajuinen
  • Een scheutje water
  • 2 eetlepels suiker
  • Een scheut natuur azijn
  • 3 kruidnagels
  • 1 laurier blad
  • 1 kardemon peul
  • 1 steranijs
  • 4 peperbolletjes
  • 4 korianderbolletjes
  • Snuifje cayenne peper

Zoete chili mayonaise:

  • 3 eetlepels mayonaise
  • ½ teentje knoflook
  • Limoensap + zeste
  • 2 eetlepels zoete chili saus ( loempia saus)

Crumble van spek:

  • 4 sneetjes gerookt ontbijtspek
  • Knoflookpoeder
  • Peper
  • Japans broodkruim ( panko) of oud brood

Andere:

  • Rucola
  • 2 hamburgers (gemengd gehakt)
  • 2 broodjes naar keuze

Zo ga je te werk:

  1. Begin een dag op voorhand met het marineren van je rode ajuin. Zet een steelpannetje op het vuur met daarin de suiker en een scheutje water. Voeg de kruiden toe en laat opkoken. Voeg vervolgens de azijn toe. Vergeet zeker je dampkap niet aan te zetten! Laat nog even zacht opkoken zodat al de kruiden hun werk kunnen doen. Giet door een fijne zeef op je in fijne schijfjes gesneden ajuin en zet vervolgens in de koelkast.
  2. Bak je ontbijtspek krokant in een oven van 190 graden. Laat afkoelen en maal daarna fijn. Doe het overtollige, vrijgekomen vet in een pan en bak daarin de panko. Kruid met peper en wat knoflookpoeder en voeg er op het laatste het fijngemalen spek aan toe.
  3. Doe voor de saus de mayonaise, knoflook, zoetzure saus en de limoensap in een blender en cutter alles fijn om zo te voorkomen dat je plots een groot stuk knoflook in je mond hebt. Werk af met wat limoen zeste.
  4. Bak de burgers en werk af met wat frisse rucola. Smakelijk!

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter