Stoofpotje hert met zoete aardappel en spruitjes

Ik ben die hobbykok die, achter de rug van zijn vriendin om, toch nog een lepeltje suiker in de spaghettisaus of stoverij zou doen. Een vervelende gewoonte want al ben ik bijvoorbeeld absoluut geen dessert liefhebber, ik hou wel van een klein beetje zoetheid in een hartig gerecht. Geen wonder dus dat ik volledig wild ben van het wildseizoen. Plots is het wel toegelaten een lepeltje Luikse stroop in de saus te droppen zonder dat je je vriendin moet afleiden met een grappig Youtube filmpje van een baby die nogal wat grimassen trekt nadat hij in een citroen gebeten heeft.

Voor dit stoofpotje gebruikte ik peperkoek om de saus te dikken in de plaats van de gekende boterham met mosterd. Peperkoek, als je er van een goed merk hebt, bevat namelijk heel veel kruiden en specerijen en geeft je saus dat extra beetje feestelijkheid. Een stukje voor in de saus, een stukje voor de chef.

Als bijgerecht koos ik deze keer voor een salade van rauwe spruitjes (jaja, rauw!) met okkernoten, gebakken spekjes en een romige honing/mosterd dressing. En wie is er geen fan van ovengeroosterde zoete aardappel? Die rauwe spruitjes salade moet je trouwens echt eens proberen, super lekker. Moet het nog gezegd dat ook dit een ideaal gerechtje is om te serveren tijdens de feestdagen?

Staat jullie menu trouwens ondertussen al vast ?

Dit heb je nodig (2 personen):

  • 500 gram hert stooflees (slagerij De Bokke)
  • 1 glas porto
  • 4 plakjes peperkoek
  • 2 uien
  • 2 wortelen
  • 2 laurier blaadjes
  • tijm
  • runderbouillon
  • spekjes
  • een handvol spruiten
  • okkernoten
  • honing
  • mosterd
  • mayonaise
  • 2 zoete aardappelen
  • 1 teen look
  • azijn (bvb dragon)

Zo ga je te werk

  1. Dep het vlees goed af en kruid met peper en zout.
  2. Bak krokant en bruin aan in een afzonderlijke pan. Doe niet alle stukken tegelijkertijd in de pan zodat alles goed kan bakken. Doe het vlees uiteindelijk in de kookpot waarin je het stoofpotje zal maken.
  3. Snijd de ui en de wortel in kleine stukken en bak aan in diezelfde pan. Voeg de laurier en de tijm toe. Schep er een lepel bloem over.
  4. Blus met de porto en zorg dat alle korstjes verdwenen zijn uit de pan. Die geven het meeste smaak. Giet het geheel bij het vlees, voeg runderbouillon toe tot het vlees onder staat.
  5. Doe de peperkoek er bij en laat 3 uur garen op een zacht vuur
  6. Was de spruitjes en rasp ze fijn.
  7. Bak de spekjes krokant. Doe er op het einde een handvol noten bij. Giet af op een vel keukenrol om het overtollige vet te verwijderen.
  8. Meng een lepel mayonaise met een lepel honing en een lepel mosterd. Voeg een paar druppeltjes azijn (bvb dragon azijn) toe en mix tot een lekkere vinaigrette.
  9. Was de zoete aardappelen en snijd ze in stukken.
  10. Kruid met peper en zout en doe ze in een ovenschaal. Doe er ook een fijngesneden teentje look bij en overgiet met olijfolie.
  11. Zet in een oven van 200 graden gedurende 30 minuten.
  12. Doe op het einde nog een lepeltje mosterd bij de saus en serveer!

Volgen jullie mij trouwens al via Instagram of Facebook? Doen!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *