/

Hete bliksem: de lekkerste ovenschotel

augustus 25, 2018
Hete bliksem ovenschotel

Kunnen we van de eerste september  niet gewoon een feestdag maken voor de kinderen? Bijvoorbeeld door hen deze hete bliksem voor te schotelen bij thuiskomst?

Oh, wat haatte ik destijds die allereerste schooldag. Vroeg opstaan, die volle boekentas stevig rond de schouders, saaie boterhammen met hespenworst in de refter en de hele dag hopen dat je de eerste avond nog geen huiswerk meekrijgt. Boeken kaften, dat was ook zo een van die vervelende eerste week taakjes. Niets of niemand kon mij echt opbeuren op die eerste schooldag. Althans, mijn moeder deed wel haar best om ons s’avonds toch wat lekkers voor te schotelen om het schooljaar goed in te zetten.

Voor de hand liggend was dat niet want ook voor mijn ouders was die eerste schooldag best een stresserende dag. De ellenlange aankooplijstjes die in de agenda zatten (van speciale meetlatten tot van die supersonische rekenmachines) de kinderen die een beetje prikkelbaar en moe liepen,… en dan nog moeten koken ook. De eerste schooldag, ach ik zou zelf durven zeggen de eerste twee schooldagen, stond er bij ons thuis meestal een ovenschotel klaar in de oven. Mijn moeder maakte die de dag ervoor, als ze ons eindelijk in ons bed gekregen had, zodat ze de volgende dag gewoon maar de oven moest aanzetten om onze hongerige magen te vullen.

Deze was zo één van die klassieke ‘eersteschooldagmaaltijden’. Hete bliksem, kennen jullie het? Gehakt, appelmoes en puree, meer dan dat is het niet. Even in de oven voor een krokant korstje  en dan allemaal onze tong verbranden aan de te warm geworden appelmoes. Heerlijk! Op deze blog maak ik mijn eigen versie. Een mengeling van twee van mijn lievelingsgerechten: kip met frietjes en appelmoes + de klassieke gehaktschotel. Probeer het, wedden dat het je zoon of dochters nieuwe lievelingsgerecht wordt?

Je kan je eigen appelmoes maken, maar als het echt snel moet gaan dan kan je gerust een potje kopen. Daar is op zich niet veel mis mee. Vind je de frietjes als topping toch een beetje te ongezond dan kan je die natuurlijk ook gewoon weglaten. Maar, zo voor een eerste stresserende schooldag mag dat wel eens, vind ik.

Eten mama en papa toch liever zelf wat anders? Misschien is deze gehaktschotel wel meer jullie ding.

Recept in samenwerking met Lidl Belgium

Hete bliksem

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

  • 2 grote aardappelen
  • 3 appelen (gewone)
  • 1 eetlepel suiker (bruin of wit)
  • scheutje water (20 ml)
  • optioneel: een potje voor gemaakte appelmoes
  • kippengehakt (300 gram)
  • scheutje melk
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • kippenkruiden (als je dat niet hebt, volstaat peper en zout)
  • tijm
  • afwerking: 1 zakje krokante friet chips (zout)

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

2

Smelt een klontje boter in een steelpan. Schil de appelen en snijd ze in stukken. Bak de appel aan en doe er een scheut water bij. Laat op een zacht vuur sudderen en voeg op het einde de suiker toe. Indien je voor gemaakte appelmoes koopt, kan je deze stap overslaan.

3

Kook de aardappelen en giet ze af.

4

Kruid de aardappelen met peper, zout en een snuifje nootmuskaat. Voeg stapsgewijs een beetje melk toe en stamp de aardappelen tot een smeuïge puree.

5

Kruid het kippengehakt met kippenkruiden en doe er wat verse tijm bij (rozemarijn is ook lekker)

6

Bak het gehakt krokant en doe alles in een ovenschaal.

7

Leg eerst het gehakt, daarna de appelmoes en daarna de puree. Zet gedurende 10 tot 15 minuten in de oven. Maak je deze ovenschotel van een dag tevoren dan zal het zeker 30 minuten nodig hebben.

8

haal uit de oven en werk af met de krokante frietjes.

Of een ander recept?

2 Reacties

  • Reply
    Wim
    augustus 27, 2018 at 12:09

    Appelmoes met puree? You’ve got to be kidding me…. frieten op de puree? Again… you’ve..
    vervang het kippengehakt met gewoon gemengd en meng er wat tomatenpuree onder en of wat worschestersaus onder.
    vervang de appelmoes door een stevigere groente zoals courgette of champignons en daarboven op puree met een chappelurekorstje. Smakelijk <:-)

    • Reply
      Jelle Beeckman
      augustus 27, 2018 at 16:24

      Ieder zijn stijl en smaak Wim :p Noem het gerust een zonde, maar i like it hehe. Je gerechtje klinkt ook wel lekker, maar dat is natuurlijk een heel ander gerecht hehe!

    Laat een reactie achter