Kalkoenstoofvlees met Brugse zot, bospaddenstoelen, pompoen, spekjes en salie

september 29, 2017
Kalkoenstoofvlees met Brugse zot, bospaddenstoelen, pompoen, spekjes en salie

Hadden jullie al ooit van kalkoenstoofvlees gehoord? Ik heb het nog maar net ontdekt en vind het super lekker!

Traditioneel is bij ons thuis de eerste herfstmaand, de maand van de stoofpotjes. Alsof ik heel de zomer heb af zitten tellen tot dat moment daar eindelijk was. Stiekem is dat misschien ook wel een beetje zo. Ik hou van de lichte, zomerse ingrediënten maar naar het einde toe ruil ik de tomaten, venkel en asperges maar al te graag in voor pompoen, schorseneren, spruitjes, paddenstoelen, pastinaak,… Mmm pastinaak!

De Herfst is dan ook mijn favoriete culinaire maand. En bij jullie?

Stoofpotjes zijn overigens ideaal om te maken als je volk verwacht. Gewoon even terug opwarmen en terwijl kan je gewoon aan tafel blijven zitten zodat je geen sappige roddels hoeft te missen.

Met de juiste ingrediënten en bereidingswijze kan je bovendien ook best wel indruk maken met een goed gevulde Creuset pot op de tafel. Het volgende gerechtje is daar zo’n voorbeeld van.

Ingrediënten

  • kalkoenstoofvlees (500 gram)
  • 1 flesje Brugse zot
  • 1 ui
  • 1 teen look
  • 1 pompoen
  • bospaddenstoelen mengeling
  • spekjes
  • salie
  • boter
  • melk
  • 300 ml room
  • 200 ml bouillon
  • honing

Instructies

1

Kruid het vlees en bak aan in boter. Zorg voor een krokant korstje. Haal het vlees vervolgens uit de pan.

2

Snijd de ui in ringen en bak aan in dezelfde pan. Voeg de spekjes en ook de look toe. Strooi er 2 eetlepels bloem over.

3

Blus met de Brugse zot en laat voor de helft inkoken. Roer goed zodat er geen klonters in de saus zitten. Doe er de bouillon, melk en room bij. Kruid met peper en zout. Laat een uur garen tot wanneer de kalkoenblokjes uit mekaar vallen.

4

Zet de oven op 190 graden. Snijd de pompoen in kleine blokjes, kruid ze met peper en zout en doe er wat honing en fijngesneden salie over. Zet 10 minuten in de oven tot wanneer de blokjes zacht zijn.

5

Bak de paddenstoelen in boter. Kruid met peper en zout.

6

Doe de pompoen en paddenstoelen bij het vlees.

7

Werk af met fijngesneden salieblaadjes.

8

Serveer met gebakken aardappelen of kroketjes.

 

 

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter