Tableware: Dhont leef mooi

Stampertje, zo heette het konijn dat op mijn 10 jarige leeftijd door onze tuin achter elke voetbal aanliep omdat hij dacht daar de ideale bedpartner in te hebben gevonden. Elke corner die van aan onze lindeboom getrapt werd, ging dan ook gepaard met een ‘af stampertje!’. Een beter afschermen van de bal heb ik sindsdien in het voetbalwereldje niet meer gezien.

Lang heeft de relatie tussen ons dwergkonijn en de plastieken voetbal waar we mee moesten spelen omdat we de maand ervoor de ruit van het tuinhuisje hadden ingetrapt, niet mogen duren.

Een jaar na de eerste balbedekking lieten onze ouders hem vrij in het bos waar hij naar het schijnt al heel snel bevriend werd met een klein witstaarthertje en een stinkdiertje. Hij was een stuk gelukkiger in het bloemenveld, aldus mijn ouders. Of hij de heuse bosbrand van het jaar 2000 overleefd heeft, dat hebben we nooit geweten maar elke keer er hier thuis konijn op het menu staat, denken we toch nog altijd eens terug aan onze kleine, langorige seksmaniak!

Dit heb je nodig:

  • konijn
  • 1 pastinaak
  • 1 rode kool
  • 2 uien
  • 2 laurierbladen
  • 5 kruidnagels
  • 2 flesjes kriek
  • kippenbouillon
  • thijm
  • kaneel
  • suiker
  • balsamico
  • aardappelen
  • boter
  • bloem

Zo ga je te werk:

  1. Laat de slager het konijn in stukken snijden.
  2. Kruid met peper en zout en bak aan in de boter.
  3. Snijd de ajuin fijn en laat meebakken bij het vlees. Doe er een lepel bloem bij. Blus met de Kriek en doe er een glas bouillon bij zodat het konijn net onder staat. Voeg de laurier en thijm toe en laat 40 minuten pruttelen.
  4. Snijd rondjes uit de aardappel. Doe ze in een steelpan en doe er water bij tot ze net onder staan. Voeg een aantal klontjes boter toe. Laat op een zacht vuur koken tot het water verdampt. Daarna zullen de aardappelen beginnen bakken. Lekker!
  5. Zet de oven op 200 graden. Snijd de pastinaak in frietjes en doe ze in een ovenschaal met olijfolie. Bak krokant voor 10 minuten.
  6. Snijd de rode kool in reepjes. Bak aan in boter en voeg ook een fijngesneden ui toe. Doe er een lepeltje suiker over en blust met de balsamico azijn. Voeg de kruidnagel en een lepeltje kaneel toe. Zet op een zacht vuur en doe er eventueel een scheutje water bij. Kook tot de kook zacht is maar toch nog een beetje beet heeft.
  7. Serveer!

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *