/

Mosterd kip met boontjes, geroosterde butternut, feta en pijnboompitjes

Januari 25, 2018
Mosterd kip met butternut, boontjes en feta

Ik heb medelijden met mijn ondertussen veel te oud geworden rammelbak die ik mijn auto noem. Zo lang is hij nog niet in mijn bezit maar wat heeft hij al afgezien. Ik heb niet kunnen bijhouden hoeveel kilometers er deze week op de teller zijn bijgekomen, maar het waren er veel. Erg veel last leek hij er niet van te hebben, het is vooral de bestuurder die nogal wat over toeren gemaakt heeft de laatste tijd en diens motor wat begint te sputteren als hij thuiskomt na zijn werk. Korte ritten in de keuken, snel parkeren in de zetel. Dat was het relaas van deze week.

Er verschenen afgelopen dagen enkel simpele, makkelijke en snelle gerechten op de  tafel. Niet te veel poespas, gewoon de vertrouwde gerechten die ik lekker vind. Voor jullie heb ik natuurlijk nog wel snel even de tijd genomen om het nodige bewijsmateriaal te verzamelen, zo ben ik dan ook wel.

De laatste tijd koop ik overigens liever een paar kippendijen in de plaats van de gebruikelijke kippenfilets. Ik vind de smaak een stuk beter en ze worden minder snel droog omdat er iets meer vet aan hangt. Je kiest zelf natuurlijk. Feta en pompoen zijn bovendien altijd een mega winner. Marineer je kip in een klein diepvrieszakje. Zo kan je de kip beter masseren en bovendien heb je zo minder afwas!

Dit heb je nodig (twee personen):

  • 1 butternut
  • 4 kippendijen (of 1 kippenborst per persoon)
  • hand vol pijnboompitten
  • pakje boontjes
  • zout en peper
  • 2 eetlepels mosterd
  • olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • tijm
  • 1 ui
  • 1 pakje feta
  • lente-ui

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm je oven op 180 graden
  2. Verwijder de schil van de butternut met een stevig mes. Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 2 op 2 centimeter. Doe ze in een ovenschaal met een lepel honing, een scheutje olijfolie en een paar takjes tijm (of gedroogde tijm). Kruid me peper en zout en zet ongeveer 15 minuten in de oven tot wanneer de blokjes zacht zijn.
  3. Doe de kip in een zakje samen met een lepel olijfolie, de mosterd, een takje tijm, peper en zout. Laat even staan in de koelkast
  4. Kook terwijl de boontjes klaar in gezouten water. Proef zo nu en dan eens om te kijken of ze gaar zijn. Giet ze af en spoel ze onder koud water.
  5. Snijd een ajuin fijn en bak hem aan in een klontje boter. Doe de boontjes erbij en kruid met peper en zout.
  6. Bak de kip krokant en zet vervolgens op een zachter vuurtje zodat de kip langzaam kan garen. Bestrijk de kip op het einde nog met een lepeltje van de marinade.
  7. Doe de pijnboompitten in een droge pan (dus geen olijfolie of niets). Schud voortdurend op zodat ze niet aanbakken. Zet opzij.
  8. Snijd de lente-ui fijn.
  9. Snijd de kip in fijne stukken. Dresseer de borden met de boontjes en de butternut en werk af met de nootjes en stukjes feta.

Smakelijk!

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter