Parmezaan frietjes met basilicum

Knolselderfrietjes, pastinaakfrietjes, zoete-aardappelfrietjes,… De laatste jaren lijken onze gewone, Belgische aardappelfrietjes, onder het bewind van mevrouw Naessens en haar niet zo goede vriendin juffrouw Bekkari, steeds meer terrein te verliezen. Zonde, want wat is er, buiten dat ze ietsje pietsje meer koolhydraten bevatten, mis met een gewone aardappel?

Seg, we zijn vorig weekend gaan eten bij Linda en Mark van om de hoek. Gezellige avond, lekkere courgette rolletjes als hapje, courgettini met zalm als voorgerechtje, echt een top avondje. Maar serveert hij daar toch wel geen aardappelfrietjes zeker bij het hoofdgerecht? Ik keek nog naar mijn man. Zo van ‘dat meent ie toch niet’. Ik bedoel, wou die ons vetmesten of zo? Ga toch eens mee met je tijd, ik zou graag wel nog een eindje meegaan op deze planeet hoor. Ik voelde mij op slag een kilootje of 5 bijgekomen na die avond. En last van mijn maag dat ik ook had, ik zat helemaal dik. Jammer want op zich zijn dat best aangename mensen.

Vandaag een ode aan onze Belgische friet. De echte, met een kleine cheesy twist. Ideaal om te serveren als hapje maar evengoed als bijgerecht bij een malse Limousin steak. Is dat toegestaan?

Dit heb je nodig (2 personen)

  • 5 aardappelen
  • Parmezaanse kaas (150 gram)
  • zeezout
  • peterselie
  • peper
  • olijfolie
  • 1 teen look
  • 4 eetlepels mayonaise (je kan natuurlijk ook zelf je mayonaise maken)
  • basilicum (1 plantje)

Zo ga je te werk:

  1. Snijd de aardappelen eerst doormidden en dan elke helft in partjes (3 per halve aardappel).
  2. Zet een pot met water op en kook de aardappelpartjes gaar. Giet af en droog in een handdoek.
  3. Zet een grote pan op met daarin een scheut olijfolie en een teentje look. Bak de frietjes krokant aan in de pan ( van mij mag je ze dus ook gewoon in de friteuse werpen zonder ze voor te koken). De look zal ze nog lekkerder doen smaken. Doe er de Parmezaanse kaas bij en schud voortdurend met je pan. Bak de frietjes tot wanneer de kaas voor een nog een krokanter kostje heeft gezorgd.
  4. Kruid met peper en zout.
  5. Snijd de peterselie fijn en strooi het over de frietjes.
  6. Meng de basilicum en de mayonaise in een maatbeker en mix tot een gladde saus. Eventueel kan je dus ook zelf je mayonaise maken. Voeg gerust ook het sap van een kwart citroen toe als je het geheel wat frisser wil hebben.
  7. Serveer als hapje of als bijgerecht.

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *