pita met kip en looksaus

September 25, 2018
Pita met kip en looksaus

Kan deze pita met kip en looksaus jouw nieuwe favoriete snack worden?

De apenjaren in Gent, waar ik midden in de nacht nog met de fiets even naar het dichtstbijzijnde pita kot in de Overpoort reed, om vervolgens de volgende ochtend met een half opgegeten durum op mijn borst wakker te worden, zijn ondertussen wel al eventjes achter de rug. Het moet volgens mij zelf geleden zijn van vorige zomer dat ik mij toch nog eens liet verleiden tot student’s favoriete nachtelijke snack. Volwassen worden is… net voor de shoarma goesting naar huis gaan. Het gebeurt wel vaak dat ik op zondag zelf een variant maak. Deels uit nostalgie, deels omdat ik het gewoon nog steeds super lekker vind. Eerlijk is eerlijk, deze versie is ook wel een stuk lekkerder, goedkoper (dat is natuurlijk mijn eigen schuld aangezien ik na een paar biertjes het wisselgeld laat liggen, haha!) en gezonder. Probeer en oordeel zelf.

Voor we overgaan tot het recept, lees je best nog even dit. Voor een extra mals stukje kip is het aan te raden om kippendijen of onderbouten (zonder been) te kopen. Je kan ook de gewone kippenhaasjes kopen, maar die bevatten minder vet en dus ook een stuk minder smaak. Bezuinig niet op de aankoop van de kruiden hieronder. Ik weet dat het verleidelijk is om er een aantal te laten vallen, omdat je ze bijvoorbeeld niet zo goed kent of omdat je bang bent dat ze niet meer gebruikt zullen worden, maar je hebt ze wel echt nodig voor die optimale smaak. Bij voorkeur laat je het vlees een nachtje marineren, of toch zo lang mogelijk. Goed, de rest lees je in het receptje.

Meer comfortfood? Check dan deze recepten eens.

pita met kip en looksaus

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

  • kippendijen/onderbouten (zonder been) '(300 gram)
  • pitabroodjes
  • 1 granaatappel
  • komkommer
  • 1 ui
  • ijsbergsla
  • 2 tenen look
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 tl kippenkruiden
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tl oregano
  • 1 tl ras el hanout
  • zout en peper
  • 1/2 citroen
  • schuitje olijfolie
  • verse bladpeterselie
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt

Instructies

1

Verwijder het overtollige vet van de kip en snijd in blokjes. Meng de kruiden er onder en masseer de kip.

2

Giet er een eetlepel olijfolie bij en een knijp van een halve citroen. Pers een teen look bij de kip. Zet opzij in de koelkast.

3

Meng de mayonaise met de yoghurt. Snijd een paar blaadjes peterselie fijn. Kruid met peper en zout en pers er de look in uit. Heb je het graag wat straffer, doe er dan nog een teentje look bij.

4

Snijd een stuk van de komkommer. Snijd in reepjes en daarna in blokjes.

5

Snijd de granaatappel in twee. Neem een helft en leg die op je vlakke hand. Open je vingers een beetje en sla met een houten lepel alle pitjes er uit en vang die op in een kom.

6

Snijd de ijsberg sla en de ui in reepjes. Is de ui te pikant van smaak, laat hem dan even weken in water met een theelepel azijn en een theelepel suiker.

7

Zet een pan op het vuur en laat die heel heet worden. Bak de kip krokant en kort aan in de pan.

8

Stop de pitabroodjes in een broodrooster.

9

Beleg de broodjes met de kip, groenten, granaatappel pitjes en looksaus. Werk af met verse peterselie.

 

 

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter