Runderschenkel op Marokkaanse wijze met wortel, dadel en amandel

september 16, 2017

Ossobuco kent natuurlijk iedereen. Kalfschenkels worden samen met look, ui, selder, wortel en tomaten gestoofd en uiteindelijk geserveerd bij een heerlijke kom pasta. De mergpijpjes lepel ik vervolgens dolgraag leeg, om ze op te smullen met een stukje brood. Zalig!

Afgelopen vrijdag waagde ik mij aan een Noord Afrikaanse variant met runderschenkel en heel veel kruiden. Ik had namelijk nog wat dadels en amandelen over van tijdens een kaas en wijn avondje en die zouden anders toch niet op geraakt zijn. Heb of lust je geen dadels dan kan je die vervangen door bijvoorbeeld gedroogde vijgen, abrikozen,…

Dit gerecht kan je trouwens het beste klaarmaken in de tajine al lees je dan best wel even de gebruiksaanwijzingen om te voorkomen dat hij ontploft.Dan maar in een gewone kookpot #oldskool

Het heeft trouwens geen zin om halsoverkop op zoek te gaan naar naar witte, gepelde amandelen. Ik spreek uit ervaring. Doe de amandelen 1 minuut in een kom kokend water en daarna kan je ze heel gemakkelijk pellen. Het lijkt even alsof je in een beschutte werkplaats aan het werken bent, maar ze zijn wel echt veel lekkerder gepeld.

Dit heb je nodig (2pers.):

  • 2 runderschenkels
  • 300 ml rode wijn
  • 2 steranijs
  • 5 kruidnagels
  • een kaneelstokje (of lepel kaneelpoeder)
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels koriander
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel bloem
  • vlees bouillon
  • 2 tenen look
  • 2 uien
  • 3 wortelen
  • 1 blik kikkererwten
  • dadels
  • koriander of peterselie
  • couscous

Zo ga je te werk: 

  • Kruid de schenkels met peper en zout en bak aan in een scheut olijfolie. Haal uit de pan.
  • Bak de ui en de knoflook aan in dezelfde pan en voeg vervolgens de kruiden toe. Laat even meebakken. Voeg de bloem toe.
  • Doe het vlees terug in de pan en blus met de rode wijn. Laat de alcohol verdampen.
  • Voeg de bouillon toe tot wanneer het vlees onder staat.
  • Laat ongeveer een uur en half koken op een zacht vuur.
  • Snijd de wortelen in schuine stukken en doe ze in de kookpot.
  • Pel de amandelen zoals hierboven omschreven
  • Maak de couscous klaar zoals omschreven op het pakje. Kruid met peper, zout en olijfolie.
  • Voeg net voor serveren de kikkererwten toe.
  • Dresseer het vlees op de couscous en werk af met de amandelen, fijngesneden dadels en de verse kruiden.

Wie van jullie kan ik blij maken met zo’n portie!?

 

 

 

Of een ander recept?

7 Reacties

  • Reply
    Nicole Orriëns
    september 19, 2017 at 07:26

    Ik zou dit best willen proberen. Zelf maken lijkt me wat te veel werk : )

  • Reply
    Lodi
    september 19, 2017 at 07:30

    Wat een apart recept, alhoewel ik naast de runderschenkel eigenlijk wel alles in huis heb. Ik zou er nooit opkomen, maar met de dadels lijkt het me erg lekker.

  • Reply
    Emmy
    september 19, 2017 at 07:38

    Heerlijk recept voor de slowcooker dit weekend, bedankt -)

  • Reply
    Felice
    september 19, 2017 at 08:26

    Ik kook graag en veel, als ik naar de ingredienten kijk, is dit een overheerlijk recept. Dank voor de tip van de amandelen, die kende ik niet!

  • Reply
    Danella
    september 19, 2017 at 14:57

    Oeh dit ziet er heel erg lekker uit!

  • Reply
    Kimberly
    september 19, 2017 at 18:30

    Lekkere combinatie lijkt me dit!

  • Reply
    Neeltje | Thoughts in Style
    september 21, 2017 at 12:16

    Ik eet zelf vrijwel geen vlees, maar dit ziet er wel heel lekker uit!

  • Laat een reactie achter