/

Snelle vol-au-vent met pasta

september 2, 2018
vol-au-vent met pasta

Ik ken weinig mensen die geen vol-au-vent lusten. Ikzelf ben er van kinds af aan verzot op, maar eigenlijk maak ik het niet zo heel vaak. Reden: te veel werk. Hoe je het draait of keert, het is best wel tijdsintensief om eerst verse kippenbouillon te maken, je kip te koken, een roux en saus te maken, het vlees van de kip te halen en om gehaktballetjes te draaien,… Daarboven haat ik het trouwens ook om thuis frietjes te bakken. We hebben nu eenmaal niet graag dat heel het huis naar frietvet ruikt, dus sta ik meestal eenzaam achteraan in de tuin frietjes te bakken. Echt gezellig is dat niet.

Dus, maakte ik een tijdje geleden gewoon een heel snelle vol-au-vent met zo’n braadkippetje dat je klaargemaakt koopt in de winkel (of aan een kippenkraam) en serveerde er pasta bij. Ik moet zeggen, mijn vriendin was een beetje sceptisch vooraf, maar zat achteraf best wel voldaan in de zetel.

Voor de saus gebruikte ik een blokje kippenbouillon en een scheut room (mag gerust light room zijn) en voor de gehaktballetjes sneed ik gewoon chipolata in stukjes. Geen vuile handen van in het gehakt te zitten of stofwolken van bloem in de keuken en een stuk minder afwas achteraf.

Maar is de saus dan niet te dun, vraagt de sceptische medemens zich af. Wel, ook daar heeft deze jongen een niet zo  heel onlogische oplossing voor. Als je pasta kookt, komt er zetmeel vrij en dat zetmeel kan je gebruiken om je saus in te dikken. Los je bouillonblokje op in het pastawater en gebruik dat om je saus te maken. Je zal zien dat je saus toch de gewenste dikte zal hebben. Een klein handigheidje!

Hou er wel rekening mee dat volle room net wat sneller indikt dan light room. De champignons, die je wel terug vindt in de klassieke versie, heb ik in dit recept achterwege gelaten om de simpele reden dat de winkel dicht was. Haha!

Klik hier om te zien wat je nog zoal met restjes kip kan maken. Een heerlijke bagel met kipsalade bijvoorbeeld!

Snelle vol-au-vent met pasta

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

  • penne (150gram)
  • halve braadkip klaargemaakt (of 2 kippenborstfilets)
  • 1 worst (kalfs/varkens)
  • 1 ui
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 teen look
  • peterselie
  • Parmezaanse kaas
  • een paar druppels citroensap
  • room (vol of light) (250ml)
  • peper en zout
  • water
  • scheutje witte wijn (50 ml)

Instructies

1

Zet een kookpot gevuld met water op het vuur, kruid met zout en los er een bouillonblokje in op. Zorg dat er niet te veel water in de pot zit. Juist genoeg zodat de pasta onder staat, dat is ideaal.

2

Kook de pasta gaar zoals beschreven op het pakje.

3

Snijd een teen look en de ui fijn en fruit aan in een klontje boter.

4

Snijd de worst in stukken en doe bij de ui. Laat even meebakken.

5

Blus met witte wijn en laat tot de helft inkoken.

6

Doe een pollepel pasta water bij de witte wijn en laat inkoken.

7

Blus met de room en laat op een zacht vuurtje koken.

8

Haal het vlees van de kip (of bak snel nog een kippeborstfilet) en laat opwarmen in de saus.

9

Giet de pasta af en zet terug op het vuur. Doe de saus er bij en meng.

10

Snijd peterselie fijn en roer onder de pasta.

11

Kruid af met een flinke snuif peper en werk af met een paar druppels citroensap en Parmezaanse kaas.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter