Spaanse gehaktballetjes met chorizo, aioli en parmezaan koekjes

september 20, 2017

Vorige week waagde ik mij aan iets nieuws. Ik gaf namelijk een kookworkshop op een vrijgezellenavond. Nu heb ik hier en daar wel al wat ervaring opgedaan op gebied van catering en geef ik kooklessen aan studenten, maar dit was wel weer eens wat volledig anders (en met iets meer promille alcohol). Geen uitdaging gaan we uit de weg!

Een reis rond de wereld in hapjes vorm, dat was het concept van de avond. Uiteraard met de nodige fratsen( iets met een blinddoek en een zogezegd stripper die achteraf gelukkig enkel en alleen maar een hobbykok bleek te zijn) en meer dan genoeg flessen cava, want zo hoort een vrijgezellenavond natuurlijk te zijn. We begonnen de avond met een aantal Italiaanse dipsauzen om vervolgens het vliegtuig te nemen naar de Arabische kip spiesjes met perzik en ras el hanout. Er verschenen ook nog wat kleine Mexicaanse kippenburgertjes met tequila en chili op het toneel en als klapper op de vuurpijl een kom heerlijke Spaanse tapas bestaande uit gehaktballetjes, chorizo,…

Wel ja, dit gerechtje dus! Dat hadden jullie wel al zien aankomen.

De hapjes draaiden uiteindelijk uit tot volwaardige gerechten, het gereserveerde restaurant werd dan ook afgebeld, nog wat extra flessen cava werden snel fris gezet in de diepvries en de leute ging verder tot iets te laat op de avond. Een top avondje!

Dit heb je nodig:

  • chorizo
  • gemengd gehakt (runds/varkens) ( +- 350 gram)
  • witte wijn (een half glas)
  • tomaten passaat
  • 1 teen look
  • 1 mespuntje gerookt paprika poeder
  • Parmezaanse kaas ( of Grana Padano)
  • basilicum
  • 2 eetlepels mayonaise
  • olijfolie
  • een 10 tal zongedroogde tomaten
  • bakpapier

Zo ga je te werk:

  1. Snijd de chorizo in kleine blokjes.
  2. Doe een klein scheutje olijfolie in de pan en bak de blokjes chorizo.
  3. Haal ze uit de pan.
  4. Snijd een sjalotje fijn.
  5. Rol balletjes van het gehakt.
  6. Zet de pan terug op het vuur en bak de balletjes
  7. Voeg de sjalot toe.
  8. Pers er ¾ teen look bij.
  9. Voeg het mespuntje paprikapoeder toe.
  10. Blus met de witte wijn en laat inkoken.
  11. Voeg de tomaten passaat toe (ongeveer 4 eetlepels).
  12. Laat verder garen tot wanneer de balletjes gaar zijn.
  13. Pers ¼ teentje look bij de mayonaise en voeg een klein scheutje water toe (+- een halve eetlepel).
  14. Rasp een stuk parmezaanse kaas fijn en leg in hoopjes op het bakpapier en leg het bakpapier in de pan.
  15. Zet de pan op een zacht vuur en laat de kaas krokant worden. Haal uit de pan als de kaas goudgeel en krokant gebakken is langs één kant en draai dan om.

Afwerking:

Schik de balletjes in een schaal samen met de saus. Werk af met verse basilicum, krokante parmezaan stukjes en de zongedroogde tomaten. Druppel er wat van de lookmayonaise (aioli) over. Serveer met wat brood en een goed gevuld glas witte wijn!

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter