De spaghetti maison van The Messy Chef

maart 25, 2019
spatgetti maison

Voor mij een spaghetti maison, vroeg de bevallige (bijna bouwvallige)dame met een goedkoop glas cava in de hand en golden terrier aan haar voeten. Ze klonk zelfzeker alsof ze perfect wist wat ze deed en waar ze aan toe was. Nog geen twee min later zette de ober een dampend bord ‘in de microgolf opgewarmde smurrie met drendels’ vakkundig naast haar glas en viel ze zonder schaamte  de pasta onder die smurrie aan met de bedoeling er macaroni van te snijden. Een visitekaartje van de chef allerminst, maar het leek haar wel te smaken. Ik daarentegen besloot het bij dat flesje bier en handvol borrelnootjes te houden en mijn spaghetti echt a la maison te maken. Vers, met een beetje kleur en een kleine 18 euro goedkoper.18 euro, da’s 9 euro per minuut in de microgolven.

We hebben hem allemaal wel, een pasta die we ons eigen maken omdat we bepaalde toevoegingen doen omdat wij ze er extra lekker op vinden. Dit is zo één van mijn doordeweekse klassiekers. Is die speciaal? Neen, niet direct. Is hij lekker? Ja, daarom dat wij hem hier a la maison ook vaak klaarmaken.

Mijn geheim? Veel gehakt, traag en lang koken, goede producten, een dag van tevoren klaarmaken en gefrituurde uitjes ;). Ik heb trouwens altijd een zak fijngesneden groentjes in de diepvries zitten. Is de kwaliteit beter bij verse groenten? Ja, dat misschien wel, maar het is wel handig en de groentjes geven echt veel smaak aan je saus.

Glaasje goedkope cava daarbij? Neen! Een goed glas Stobi Verdot, een wijntje uit Macedonië. Meer info daarover kan je hier vinden.

Dit is geen gesponsorde samenwerking, gewoon een lekker wijntje verkocht door een man met passie voor zijn vak!

Ingrediënten voor: 2-4

Ingrediënten

  • 1 blik tomaten
  • Klein potje tomatenpuree
  • 500 gram gemengd gehakt
  • 1 glas rode wijn
  • 1 zak diepvriesgroentjes (selder, ui, prei, knolselder mengeling)
  • Rundsbouillon (500-700 ml)
  • 200 ml room
  • Peterselie
  • Gefrituurde uitjes
  • 3 tenen look
  • Gedroogde oregano (1el)
  • Parikapoeder (1el)
  • Cayenne of chili peper
  • Snuifje suiker
  • Peper en zout
  • Snuifje kaneel
  • Spaghetti

Instructies

1

Maak je saus altijd een dag van tevoren en laat hem een nachtje staan in de koelkast voor extra veel smaak.

2

Zet een pot op het vuur met daarin een scheutje olijfolie.

3

Laat de diepvriesgroenten (2 handen) ontdooien.

4

Bak ze samen met de 3 tenen look in de olijfoli en voeg de kruiden en suiker toe.

5

Doe de tomaten puree er bij en laat die even meebakken. Blus met de rode wijn en laat inkoken tot de alcohol verdampt is. Doe de tomaten er bij.

6

Doe de bouillon er bij en laat op een zacht vuurtje garen.

7

Zet een grote pan op het vuur met daarin een scheut olijfolie. Ik bak mijn gehakt altijd apart zodat ik het mooi bruin kan bakken.

8

Bak het gehakt krokant en blus met een beetje van de saus en doe alles in de kookpot.

9

Laat sudderen op een zacht vuurtje. Voeg op het einde de room toe en laat nog heel even meekoken.

10

Kook de spaghetti al dente. Werk af met fijngesneden peterselie en de krokante uitjes.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter