Steamed buns maken, staat samen met een tochtje op een olifant en meedoen met Masterchef Australië al zo ontelbaar lang op mijn wishlist dat ik het bijna had opgegeven. Tot ik vorige week plots de onweerstaanbare drang voelde om mijn volledige keuken in een bloemwolk te laten verdwijnen en om mijn doordeweekse frustraties op een balletje deeg uit te werken. Ik geef jullie een seintje wanneer ik aan die andere twee items op mijn wishlist begin.

Op het internet vind je heel wat recepten voor deze gestoomde broodjes. De meeste zijn echter in het Engels en er zit ook veel verschil in de basis ingrediënten die worden gebruikt. Best verwarrend eerlijk gezegd en dat was, samen met de angst dat mijn keuken weer een ravage zou worden met al dat kneden, één van de grote redenen van mijn uitstel gedrag.

Maar, nu heb ik dus zelf een receptje en bovendien viel dat kneden super goed mee. Mijn keuken is over het algemeen een stuk vuiler na het maken van een boterham met salami. Niet dat dat een indicatie is, maar ik wil maar zeggen.

Ps: heb je geen stoommandje dan kan je deze ook gewoon stomen in bvb een vergiet in een pot water. Zorg gewoon dat de broodjes het water niet raken en bekleed het vergiet met pakpapier.

Dit heb je nodig: (ongeveer 9 broodjes)

Voor de broodjes:

  • 200 ml melk
  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 1 tl zout
  • 1 tl pakpoeder
  • 1 tl suiker
  • olie

Voor de eend:

  • 1 eendeborstfilet
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel sojasaus
  • teentje look
  • 1 theelepel azijn
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels water

Voor de groenten:

  • 2 wortelen
  • 1 komkommer
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels azijn
  • 1 theelepel zout
  • koriander

Zo ga je te werk:

  1. Meng de ingrediënten voor de broodjes in een keukenrobot of met de hand. Gebruik genoeg bloem om je werkvlak te bekleden zodat het deeg niet plakt. Kneed het deeg gedurende 10 minuten.  Snijd in 9 gelijke delen. Druk eerst plat met de hand en gebruik daarna een deegroller om er ovalen van te rollen. van ongeveer 2mm dikte. Wrijf er met een borsteltje een klein beetje olijfolie op. Leg de bovenkant op de onderkant (vouwen). Je kan ze ook gewoon volledig er in leggen, maar ik vind het gemakkelijk om te vullen zo.
  2. Zet een stoommandje op een ketel water. Laat het water warm worden (niet koken). Leg er rondjes bakpapier in. Leg de gevouwen broodjes op en stoom ze gaar voor 10 minuten.
  3. Leg ze opzij.
  4. Snijd de wortel in fijne plakken. Snijd de plakken vervolgens in gelijke sliertjes.
  5. Voeg de suiker, azijn, water en zout bij mekaar en laat daar de wortel in op te pekelen. Zet zo lang mogelijk aan de kant.
  6. Snijd de komkommer in even grote stukken als de wortel.
  7. Zet een pan met anti kleeflaag op het vuur en laat heet worden. Voeg geen vetstof toe. Leg de eend met de velkant naar beneden in de pan en schroei dicht. Laat ongeveer 3 minuten op de velkant liggen tot het vel krokant is. Voeg dan een beetje boter en olijfolie toe in de pan en zet de pan op een lager vuur. Bak nog 8 minuten op de andere kant. Haal uit de pan en laat rusten.
  8. Doe de honing in in een kleine steelpan. Blus met de azijn en voeg vervolgens de ketchup, sojasaus en het water toe. Laat even inkoken en zet opzij.
  9. Snijd voor serveren de eend in plakjes en schroei ze nog snel even aan in de pan. Voeg op het einde een lepeltje van de lak toe en laat heel even meebakken zodat de saus mooi rond het vlees zit.
  10. Verwarm de broodjes nog even in de microgolf of leg ze nog even op een warme grillpan voor een krokant korstje. Ik verkies het laatste.
  11. Beleg ze met de groentjes, de eend en werk af met verse koriander.

Smakelijk!

Maak je een recept van The Messy Chef? Laat het mij dan weten want ik ben super benieuwd naar wat jullie er van vonden! Dat kan via Facebook of tag the_messy_chef_blog op Instagram.

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *