chili con carne

Het internet krioelt van de chili con carne recepten en dat is niet eens zo overdreven. Iedere blogger of kok heeft er zo’n beetje zijn eigen variant op. Heel heet of net wat milder, traag gegaard of een snelle versie, eentje met verse tomaten of een met een simpele tomatenpuree,…Sommigen verkiezen liever de variant zonder bonen, anderen zoals mijzelf houden dan weer wel van wat trompetgeschal achteraf! C’est comme vous voulez.

De mogelijkheden zijn oneindig en dat iedereen zo zijn eigen versie heeft, maakt het gerecht net zo bijzonder. Eigenlijk was het overigens niet echt de bedoeling om dit recept met jullie te delen. Want ‘ach, wie heeft er nood aan nog eens een andere versie’. Maar daar dachten jullie blijkbaar anders over. Leve het stemrecht op Instagram!.

In een zeker zin is deze versie ook wel een klein beetje speciaal. Wat mij betreft, onderscheidt een goeie chili zich van een slappe prop door de verschillende kruiden die er in gaan. Want een chili con carne zonder speciale kruiding is niet veel meer dan een veredelde bolognaise, als je het mij vraagt.

Hou je vast aan de taken van de bomen want als ik zeg dat er veel kruiden in gaan, dan gaan er ook echt wel wat kruiden in. Dat maakt het er overigens niet moeilijker op om te maken hoor, gewoon lekkerder :)!

Tip: maak de chili een dag van tevoren en laat hem een nachtje rusten in de koelkast.

Dit heb je nodig (2 personen):

  • 1 theelepel gerookt paprika poeder
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels oregano
  • 2 theelepels paprika poeder
  • 1 theelepel chili poeder (of meer als je het wat straffer wil)
  • 4 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel uipoeder
  • zout en peper
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel natuurazijn
  • 2 tenen look
  • 2 uien
  • 100 ml spiced rum (bvb Captain)
  • 1 potje tomaten puree
  • 1 blik tomaten blokjes
  • 200 ml rundsbouillon
  • tabasco (naar wens)
  • 1 blikje mais
  • 1 blik witte bonen
  • 1 blik rode bonen
  • 500 gram runder gehakt (of gemengd)
  • olijfolie

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de oven op 150 graden.
  2. Zet een grote ovenschaal (een die ook in de oven mag) op het vuur en doe er een scheut olijfolie in.
  3. Snijd de uien en de look fijn.
  4. Bak het gehakt krokant aan en doe het daarna in aparte kom. Ik haal het gehakt er altijd eerst nog even uit om zo de ui beter te kunnen aanbakken.
  5. Bak de ui en de look aan in dezelfde pan. Zet op een zacht vuur. Het is belangrijk dat de ui kan karameliseren.
  6. Voeg nu alle kruiden toe. Door de kruiden eerst mee te bakken, verliezen ze hun wrange smaak en komen de aroma’s vrij.
  7. Doe de suiker, de tomaten puree en de ketchup bij.
  8. Blus met de azijn en vervolgens met de rum. Laat de alcohol verdampen.
  9. Doe bouillon er bij en vervolgens de tomatenblokjes.
  10. Doe het gehakt terug bij de rest.
  11. Zet gedurende 3.30 uur in de oven (150 graden) met het deksel er half op. Je kan hem natuurlijk ook gewoon op het vuur laten staan.
  12. Haal uit de oven, voeg de mais en de bonen toe en zet nog een halfuurtje in de oven.
  13. Kruid met peper en zout en voeg tabasco toe naar wens.

Smakelijk!

Maak je een recept van The Messy Chef? Laat het mij dan weten want ik ben super benieuwd naar wat jullie er van vonden! Dat kan via Facebook of tag the_messy_chef_blog op Instagram.  Vergeet mij uiteraard niet te volgen!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *