Overheerlijke stoofvlees ragu met aubergine/courgette en puree met olijfolie

juli 21, 2018
Overheerlijke stoofvleesragu met aubergine/courgette en puree met olijfolie

-Overheerlijke stoofvlees ragu met aubergine/courgette en puree met olijfolie-

Als er iets is wat ik tijdens mijn pubertijd geleerd heb, is dat tijd niet alleen alle wonden heelt, maar dat tijd ook alles een stukje lekkerder maakt. Ik had niet de meeste ‘meisjes binnengedaan’ na een avondje stappen, kreeg blauwe plekken van nog maar te kijken naar een skateboard en mijn gsm was net altijd een modelletje minder recent dan de leeftijdsgenoot die na die fuif in het Drongense wel het mooiste meisje van de school op zijn palmares mocht zetten.

Wat wel op mijn palmares stond, was het recept voor de beste stoofvlees en spaghetti saus. Niet dat ik daar destijds trots op was, het leverde mij niet meer of niet minder vrouwelijke aandacht op. Mijn succesformule en geheim?  Dezelfde strategie die ik jammer genoeg ook toepaste als er dan toch eens een meisje op date wou gaan of mij probeerde te kussen op de Poolparty in Lovendegem. Tijd! Uitstellen, nu niet, morgen is beter!

Je saus nog even een nachtje laten trekken, dat is de boodschap. De analogie met het gedrag van een verliefde puber stopt dan ook best hier, kwestie van het niet te dubbelzinnig te maken. Ik heb het nu nog enkel en alleen over die spaghetti en stoofvlees saus.  Soit, dit dus allemaal om te komen tot: maak je saus een dag op voorhand en serveer hem pas de dag erop.

Soms maken mijn hersenen nogal rare kronkels tijdens het schrijven.

Ook deze keer serveer ik weer een lekker wijntje bij het eten. Les Gravières de Tayac, Margaux is een krachtige en kruidige wijn die heel erg past bij o.a rundsvlees, lamsvlees en wild. Ook in dit receptje worden heel wat kruiden gebruikt en wat mijn betreft is hij een heel mooie aanvulling bij dit gerechtje. Ik heb alvast erg genoten van de combinatie en nu is het jullie beurt.

Overheerlijke stoofvleesragu met aubergine/courgette en puree met olijfolie

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

  • 300 gram rundsstoofvlees
  • 1/2 de aubergine
  • 1/2 courgette
  • 1 ui
  • 2 tenen look
  • 1 blokje vleesbouillon
  • 300 ml water
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 150 ml rode wijn
  • 1 kaneelstokje (of lepel kaneel)
  • 1 koffielepel gedroogde tijm
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • 1 koffielepel gedroogde basilicum
  • een paar druppels tabasco
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel paprika poeder
  • 2 eetlepels bloem
  • loskokende aardappelen (400 gram)
  • olijfolie
  • scheutje melk
  • nootmuskaat
  • groene kruiden ter afwerking

Instructies

1

Snijd de aubergine en courgette in blokjes. Kruid ze met peper, zout en paprika poeder.

2

Zet een kookpot op het vuur. Bak de groenten aan in een scheut olijfolie. Dat mag een grote scheut zijn aangezien aubergine veel vocht oppakt. Doe uit de pot en hou opzij.

3

Kruid het vlees met peper en zout. Kleur aan in de pan. Zorg dat het vlees mooi gekleurd is. Voeg een fijngesneden ui en de look toe.

4

Voeg de andere kruiden, de bloem en de suiker toe.

5

Doe de tomaten puree er bij en laat even meebakken. Blus met de rode wijn en laat inkoken tot de helft.

6

Doe het bouillon blokje en het water er bij samen met de tomatenblokjes.

7

Zet gedurende 3 uur op een zacht vuurtje. De groenten voegen we pas terug toe in het laatste half uurtje zodat ze niet plat gekookt zijn.

8

Kook de aardappelen, kruid met peper, nootmuskaat en zout en stamp tot een gladde puree.

9

Voeg een klein scheutje melk toe.

10

Giet er wat olijfolie door om de puree extra smeuïg te maken. De olijfolie vervangt de boter uit het klassieke recept.

11

Kruid de saus af met peper, zout en een paar druppels tabasco.

12

Voeg de groenten terug toe het laatste halfuurtje.

13

Om meer smaak te hebben, laat je de saus dus beter een nachtje trekken in de koelkast.

14

Werk af met wat groene kruiden.

 

 

 

Of een ander recept?

2 Reacties

  • Reply
    Dany
    juli 23, 2018 at 19:57

    Deze ga ik proberen een van de volgende dagen. Leest zo lekker. Maar ik zou het klaarmaken in een Tajine en de aardappelen erbij laten stoven. Inderdaad de dag erna opeten dat alle smaken goed opgenomen worden.😉

    • Reply
      Jelle Beeckman
      juli 24, 2018 at 12:29

      Super idee Dany! Groot gelijk en dan nog eens minder afwas! laat eens weten hoe ie smaakte hé

    Laat een reactie achter