Tartiflette met pastinaak

januari 26, 2019
Tartiflette met pastinaak

Zet de rits van je broek maar al op een kiertje en haal de knopen uit het knoopsgat. Deze tartiflette is verslavend lekker, maar komt na het eten ervan, met een aantal neveneffecten waaronder luiheid, een licht opgeblazen gevoel en occasioneel boeren. ‘t Is het wel volledig waard!

Even vergat ik deze week alle goede voornemens toen ik met enige jaloezie deze tartiflette de warme oven in douwde. Die jaloezie had veel te maken met de nijpende koude die dag en met de behoefte aan hoger cijfer op de thermometer. Een uurtje later zat ik met een dampend bord op mijn schoot naar de zoveelste herhaling van Friends te kijken. Mijn lichaam content, mijn cholesterol en BMI buiten beschouwing gelaten.

Die twee pastinaken, die ik trouwens nog in de koelkast liggen had, mochten vrolijk geschrankt tussen de aardappeltjes plaats nemen. Een heerlijke, ietwat zoete toevoeging aan een kinderlijk lekker gerechtje.

Iemand een beetje kaas?

Ingrediënten voor: 4

Ingrediënten

  • 4 middelgrote aardappelen
  • 2 pastinaken
  • boter
  • 250 ml room
  • 150 ml witte wijn
  • peterselie
  • 2 tenen look
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • 5 à 6 plakjes raclette kaas (puur of gerookt of met kruiden)
  • 200 gramgerookt spek (blokjes of plakjes)
  • 2 uien

Instructies

1

Zet de oven op 200 graden.

2

Zet een pan of ovenschaal op het vuur (een die daarna in de oven kan) en bak daarin het spek.

3

Schil de pastinaak en de aardappelen.

4

Snijd met een mandoline (of met een mes) hele fijne plakjes van beiden (2 mm).

5

Snijd de ui in fijne ringen.

6

Snijd 2 plakjes kaas in blokjes.

7

Begin nu met alles mooi te ordenen in de pan. Leg plakjes pastinaak over mekaar in een ronde, vervolgens de aardappel, de ui enz.

8

Kruid tussen alle lagen met peper, zout en nootmuskaat. Doe er ook wat blokjes kaas en peterselie tussen.

9

Als je alle lagen in de pan hebt gelegd, leg er dan nog een paar plakjes kaas op en overgiet met de room en witte wijn.

10

Zet een uur in de oven tot wanneer je aardappelen zacht zijn en de kaas gesmolten en krokant gekorst is.

Of een ander recept?

1 Comment

  • Reply
    Helemaal raak met PASTINAAK - Homemade by Griet
    februari 5, 2019 at 14:52

    […] Het recept voor deze tartiflette met pastinaak van The Messy Chef vind je HIER. […]

  • Laat een reactie achter