Thaise spaghetti met currysaus en gehaktballen

augustus 28, 2019
Thaise spaghetti met currysaus en gehaktballen

-Thaise spaghetti met currysaus en gehaktballen-

Sinds de eerste keer dat ik in één of andere flauwe Italiaanse maffiafilm Don Kweetnietmeerwie een gehaktbal op zijn vork zag steken om daar dan vervolgens de spaghetti rond te draaien terwijl hij zijn tafelgenoot neer knalt met een onder de tafel geplakte Smith and Wesson, heb ik altijd een liefde voor het gerecht gehad. Het gerecht als in ‘ de spaghetti met meatballs’, want in het gerecht als ‘rechtbank’ kreeg je na het zien van die Italiaanse maffia films over corruptie en macht nu niet echt veel vertrouwen.

Hoe gek ik was van die The Godfather taferelen, zo snel kon ik wegzappen bij Oosterse Kung fu films. Het is pas toen ene Jackie Chan de hele Italiaanse onderwereld aan flarden begon te trappen, dat ik mijn bord spaghetti al wel eens durfde in te ruilen voor een kommetje eiernoedels. Iemand die nog mee is in mijn verhaal en de link ziet naar dit gerechtje? Goed! Kan je het mij dan even uitleggen want ik ben even de weg kwijt :)!

Spaghetti met gehaktballen, maar op z’n Thais dus. Naar wat dat smaakt? Naar meer. Veel, veel meer!

Belangrijk om te weten voor dit receptje: ik gebruik een kant-en-klaar potje rode currypasta omdat het dan lekker snel klaar is en omdat er best wel lekkere producten te vinden zijn. De eindsmaak hangt af van de kwaliteit van dat potje, zo gaat dat nu eenmaal. Daarom is het belangrijk om zelf voortdurend te proeven en smaken zoals limoen, suiker, water,… toe te voegen. In mijn geval moest ik bijvoorbeeld best wel wat limoen en een lepeltje suiker toevoegen om zo tot een overheerlijke saus te komen. Succes!

Vegetarische alternatieven:  gebruik groentebouillon in de plaats van kippenbouillon. Gebruik krokant gebakken portobello als vervanger voor het vlees.

Thaise spaghetti met gehaktballen

Ingrediënten

  • 1 a 2 limoen
  • snuifje suiker
  • 1 potje rode currypasta
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • zakje mosselgroenten (ui, selder, peterselie ...)
  • Portobello
  • 150 ml kokosroom
  • kippenbouillon (mag ook groentebouillon zijn)
  • gemend gehakt (250 - 350 gram)
  • gedroogde gember (of fijne gesneden verse)
  • koriander (optioneel)
  • instant noedels ( soba of eiernoedels)
  • chilipeper (optioneel)
  • maizena (2 el)
  • Olie (geen olijfolie)

Instructies

1

Kruid het gehakt met wat gember, peper en zout. Rol de gehaktballen.

2

Zet een wok op het vuur en doe daarin een scheutje olie (maisolie). Bak de gehaktballen aan.

3

Voeg de mosselgroenten toe en bak mee op een zacht vuurtje. Voeg een theelepel currypasta toe. Begin best met 1 en voeg nadien nog wat meer toe indien nodig.

4

Voeg de tomatenpuree toe. Laat even meebakken en voeg een eetlepel suiker toe.

5

Blus met de kippenbouillon (ongeveer 300 ml) en laat zachtjes een halfuurtje pruttelen.

6

Kook de noedels een minuut minder lang als beschreven op het pakje.

7

Snijd de portobello in grote stukken en bak ze krokant in een andere pan. Ik doe dit afzonderlijk, maar je kan ze ook gewoon al in de saus verwerken.

8

Voeg de kokosroom toe en laat zachtjes nog een halfuurtje pruttelen.

9

Los 2 eetlepels maizena op in een 50 ml koud water en roer dit vervolgens in de saus. Laat nog even indikken.

10

Haal de noedels uit het water zonder ze af te gieten en doe ze rechtstreeks in de saus. Zo zorg je dat de saus mooi rond je pasta zit.

11

Werk af met wat fijngesneden chili indien nodig, verse koriander en een paar druppels citroensap.

Of een ander recept?

1 Comment

  • Reply
    Rik
    december 14, 2019 at 11:34

    Zoooo lekker! Wat een topper 🙂

  • Laat een reactie achter