De bloemkool moet zowat mijn aller favoriete groente zijn. Vooral de veelzijdigheid ervan kan mij enorm bekoren. Je kan er couscous van maken, puree, saus, je kan ze bakken, stomen, roosteren en ook gewoon lekker rauw doppen in cocktailsaus. In dit gerecht snijd ik de bloemkool in dikke plakken en rooster ik ze in de oven.

Gooi zeker nooit de stam van de bloemkool weg. Die gebruik ik namelijk dikwijls om een puree van te maken. Gebruik daarbij een scheutje melk, room of zoals in dit geval wat lekkere karnemelk. De bladeren van de bloemkool kan je trouwens prepareren zoals je spitskool zou klaarmaken. Fijn snijden, gaar koken en dan nog eventjes bakken in een klontje boter. Niets weggooien, dat is de boodschap!

Dit heb je nodig (2 personen):

  • varkenshaasje
  • bloemkool
  • karnemelk
  • cashewnoten
  • groene kruiden (peterselie,basilicum,kervel,dragon)
  • boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

Zo ga je te werk:

  1. Snijd de bloemkool in grote plakken zodat je ook een deel van de stam mee hebt. Doe ze in een ovenschaal, kruid met peper, zout en nootmuskaat. Leg er wat klontjes boter bij en schuif in de oven op 180 graden voor 15 minuten.
  2. Kruid het varkenshaasje en korst aan in de pan. Laat vervolgens mee garen met de bloemkool tot hij een kerntemperatuur van 55 graden heeft. Zo’n vlees thermometer is erg handig in dit geval.
  3. Kook de stam en het overgebleven deel van de bloemkool gaar in gezouten water. Giet af en doe in de blender met de karnemelk. Mix tot een gladde creme.
  4. Bak de cashew noten in boter.
  5. Hak de kruiden fijn.
  6. Haal het vlees uit de oven en laat even rusten. Rol vervolgens het vlees door de kruiden.
  7. Smelt een klont boter in de pan waarin je het vlees gebakken hebt. Haal de pan van het vuur als je boter lichtjes bruin geworden is en naar noten ruikt.
  8. Serveer de bloemkoolsteak met het varkenshaasje, de crème van bloemkool, de cashew noten en overgiet met de gebruinde boter.

Smakelijk!

Eten jullie graag bloemkool? Hebben jullie nog leuke gerechten met bloemkool? Laat het mij weten in de reacties.

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *