/

Varkenshaasje, wortel en witloof uit de oven, sinaasappel/porto saus

november 2, 2018
varkenshaasje

-Varkenshaasje, wortel en witloof uit de oven, sinaasappel/porto saus-

En? Zijn jullie al volop bezig met Kerst en Nieuwjaar te plannen? Wij zijn er nog niet uit wat we precies gaan eten aangezien we met een hele grote groep zijn, maar dit is wel een kanshebber. Waarom? Omdat je heel veel op voorhand kan doen en eigenlijk alles maar in de oven moet duwen om dan uiteindelijk te serveren aan je licht beschonken gasten. Natuurlijk is Kerst geen Kerst zonder zijn kroketten en heerlijke saus en dat maakt dit gerechtje zo ideaal. Wat denken jullie? Verschijnt dit gerechtje binnenkort op tafel?

Oh ja, mag ik jullie een klein wijn tipje geven? Jullie weten dat ik mijn wijnen vaak haal bij Lidl en ook deze keer heb ik dat weer gedaan. Daarvoor ga ik eigenlijk altijd eerst eens online kijken. Niet de grootste wijnkenner, maar met een beetje opzoekingswerk kan je al veel.  Ik serveerde er een soepele en fruitige Spaanse wijn ‘El arte de vivir’ bij. De wijn bevat aroma’s van tijm en zwarte peper en ik vond hem erg goed passen bij dit gegrild stuk varkenshaasje. Kijk hier voor meer info.

Liever een stoofpotje op Kerstavond? Dat kan!

Tableware: bord, bestek en ovenschotel bij Boutique Maison.

Recept in samenwerking met Lidl Belgium.

Varkenshaasje

Varkenshaasje, wortel en witloof uit de oven, sinaasappel/porto saus

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

  • varkenshaasje (+-400gram)
  • 2 witloof stronken
  • bosje jonge worteltjes
  • stuk gember (2 a 3 cm)
  • 1/2 selder
  • 1 appelsien
  • 40 cl porto
  • rundsbouillon (40 cl)
  • ongezouten boerenboter (koud in de koelkast)
  • 1 sjalotje
  • verse rozemarijn
  • sesamzaadjes
  • kroketjes (optioneel)

Instructies

1

Zet de oven op 200 graden.

2

Snijd de witloof in 2 en was de jonge worteltjes. Ik hou de schil er aan, maar dat mag je zelf kiezen.

3

Verwijder ook een deel van het loof van de wortelen. Leg ze in de ovenschaal en sprenkel er een lepel olijfolie over.

4

Rasp de gember fijn en meng onder de ovengroenten. Doe er een paar takjes verse rozemarijn bij en snijd een appelsien doormidden.

5

Kruid met peper en zout en leg een halve sinaasappel in het midden van de ovenschaal. Zet gedurende 20-25 min in de oven. Meng alle groenten nog eens door mekaar en zet nog eens 2 minuten onder de grill (250 graden)

6

Kruid het varkenshaasje met peper en zout. Grill het vlees in een gloei hete pan voor 2 minuten aan elke kant.

7

Leg het vlees in een ovenschaal (dat mag dezelfde zijn) en laat nog 10 minuten in de oven garen. Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten onder een aluminiumfolie.

8

Snijd een wortel, een halve stengel selder en een sjalotje fijn. Fruit aan in een saus pannetje op een zacht vuurtje.

9

Blus de pan met de porto en laat de alcohol verdampen. Voeg dan het sap van 1 sinaasappel toe (de ene helft zit in de oven). Laat op een zacht vuurtje inkoken en doe de bouillon er bij. Laat inkoken op een zacht vuurtje tot je een dikkere, glanzende saus krijgt.

10

Voeg op het einde, al roerend, een paar kleine stukjes koude boter toe om de saus mooi dik te maken.

11

Werk het bord af met sesamzaadjes en serveer met kroketjes.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter