Varkensmignonette met gebrande appelmoes, selder, venkel, porto jus en tijm aardappelen

april 18, 2018

Er is de laatste maanden veel gezegd en geschreven over wat er precies allemaal gebeurd met ons vlees alvorens we het op ons vork prikken. Ik vind het soms allemaal nogal contradictorisch. We willen allemaal zo goedkoop mogelijk eten en tezelfdertijd willen we ook kwaliteit op ons bord. Hmm… Goed, ik wil er niet te veel over uitweiden, dat laat ik over aan de echte ‘experts’, maar ik moet wel toegeven dat ik door de hele heisa echt wel wat bewuster ben beginnen nadenken over die koteletten op mijn bord.

Zo let ik er, zoals bij dit receptje, nu vaker op dat er een ‘beter leven label’ op de verpakking plakt. Kort door de bocht betekent dat, dat de dieren in goede omstandigheden zijn grootgebracht en dat ze dus een prettiger leven gehad hebben. Het eet toch net wat prettiger. Een wereld van verschil ga ik nooit maken, maar het is een begin. Toch? Meer over dat ‘beter leven label’ kan je trouwens hier vinden. Het is toch de moeite om daar even bij stil te staan. Jelle out!

Over het gerechtje zelf dan, die is echt gebaseerd op mijn betere jeugdherinneringen.  Wie heeft er van de bomma nooit een bord met varkenskoteletten, appelmoes en aardappelen voorgeschoteld gekregen? Hier is het echt 100% jeugdsentiment. En daar geef ik graag mijn eigen twist aan. Benieuwd hoe? Check het hieronder!

 

Recept voor Lidl Belgium

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

  • varkensmignonette
  • 3 appelen (Boskoop of Jonagold)
  • 1 Granny Smith
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • krielaardappelen
  • tijm
  • 1 teen look
  • 2 stengels selder
  • kalfsfond
  • porto
  • 1 dadel
  • 1 sjalotje
  • 1 venkel
  • ijskoud water
  • bakpapier

Instructies

1

Zet de oven op 250 graden.

2

Schil de appelen en leg ze in een ovenschaal. Zet vervolgens in de oven voor ongeveer een halfuur. Draai de appelen geregeld om en laat ze goed bruin worden. Strooi er de laatste 10 minuten een lepel suiker over. Haal ze uit de oven als ze bruin zien en zacht zijn. Verwijder het klokhuis en pureer. Je kan eventueel nog wat kaneel toevoegen.

3

Schakel de oven terug op 200 graden.Snijd een kruisje in de aardappelen, leg ze op een vel bakpapier, kruid met peper en zout en leg er de look en de tijm bij. De gaartijd is afhankelijk van de grote van de aardappelen. Prik er zo nu en dan in om te kijken of ze klaar zijn.

4

Schil de selder en snijd in repen van ongeveer 10 centimeter. Laat een klontje boter smelten in een pan en leg er de selder stukken in. Kruid met peper en zout. Voeg een scheutje water toe en laat garen op een zacht vuurtje onder een stukje bakpapier.

5

Zet je mandoline op de dunste stand en snijd heel fijne plakjes van de venkel. Leg ze vervolgens in ijswater zodat ze lichtjes krullen en extra krokant worden.

6

Snijd ook heel dunne plakjes van een stuk rauwe selder.

7

Voor de saus fruit je een sjalotje aan in een scheut olijfolie. Snijd een dadel fijn en doe die ook in de pan. Blus met glas porto en laat tot de helft inkoken. Voeg een glas kalfsfond toe en laat terug inkoken. Voeg eventueel wat tijm en een laurierblad toe. Werk af met een paar klontjes ijskoude boter (geen bakboter hé).

8

Kruid het vlees met peper en zout en bak aan in de pan. Snijd vervolgens in reepjes.

9

Dresseer alles naar wens op het bord en werk af met een paar takjes venkelkruid en seldergroen. Kwestie van niets weg te gooien!:)

10

Smakelijk!

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter