Vietnameese Pho chicken

augustus 14, 2017

Een oppervlakkige en in strepen uitgesmeerde laag zonnecrème op mijn gezicht, er rats van overtuigd zijn dat mijn nek niet moet ingesmeerd worden, een glas verfrissende rosé, een lekker slaatje met garnaalkroketten eten, fel verbrand huiswaarts keren terwijl mijn vriendin mij aankijkt met een blik van ‘i told you so’.

Zo had mijn dag er vandaag uitgezien ware het niet dat Frank Deboosere en zijn legioen van regenwolken daar een stokje voor gestoken hebben. Als een natte, druilige herfstdag zo klutst het water in dikke druppels uit mijn dakgoot. Niets aan te doen #jesuisbelge. De tube zonnecrème vliegt in eerste klas terug de badkamerkast in, de rosé wordt vervangen door een lekker bakkie koffie en de garnaalkroketjes worden vervangen door kippensoep.

Dat laatste is dan weer helemaal geen straf. Vandaag staat deze pho chicken op de menu. Een Vietnamese noedelsoep op basis van een smakelijke en doch complexe bouillon met heel wat smaakmakers. Meer dan een gewone ‘kippensoep’ dus.  Een beetje werk, dat wel. Maar je eigen bouillon maken is het meer dan waard. Toch geen tijd? Gebruik dan gewoon bouillonblokjes.

Valt het bovendien op dat ik de restjes gebruikt heb van de Thaise noedel salade van vorige week?

Dit heb je nodig:

  • 1 volledige kip
  • 2 uien
  • gember
  • 1 citroengras
  • 1 stengel prei
  • lente-ui
  • 2 teentjes look
  • 4 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • koriander bollen
  • bos koriander
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel soja saus
  • 1 limoen
  • basilicum (Thaise als dat kan)
  • 1 chili peper
  • 1 brocoli
  • sojascheuten
  • zakje diepvrieserwten
  • glasnoedels

Zo ga je te werk:

  1. Spoel de kip onder koud water en dep af om geen bloedresten in je soep te hebben. De bedoeling is om een heldere bouillon te krijgen.
  2. Doe hem in een kookpot met peper, zout, kruidnagel, look, de ajuinen, de chili peper, steranijs, de prei, 1 lente-ui, de takjes van de koriander (de blaadjes hou je voor afwerking), de stronk van de broccoli, 1 stengel citroengras en een plakje gember. Overgiet met water tot de kip net onderstaat.
  3. Voeg de sojasaus en vissaus toe. Breng aan de kook. Laat op een heel zacht vuur een kleine 2 uurtjes trekken. Haal de kip uit de bouillon als hij gaar is en laat afkoelen. Zet daarna de bouillon nog 2 uur op het vuur.
  4. Haal de bouillon door een fijne zeef of een neteldoek zodat je een mooi heldere bouillon hebt. Snijd de broccoli in roosjes en kook ze gaar in de bouillon. Doe hetzelfde met de erwten.
  5. Kook de noedels gaar zoals vermeld op het pakje en spoel af in koud water.
  6. Haal het vlees van de kip, snijd wat lente-ui fijn.
  7. Giet de bouillon in een kom, doe daar de verse kruiden, de kip, wat limoensap, de noedels, de lente-ui en wat sojascheuten bij. Serveer gloeiend heet en dampend.

Heerlijk!

 

 

 

Of een ander recept?

2 Reacties

  • Reply
    Thomas Culinair
    augustus 17, 2017 at 19:26

    Dit ziet er heerlijk uit, ben gek op “bowlachtig” Asianfood, ik sla hem even op!

    • Reply
      Jelle Beeckman
      augustus 17, 2017 at 19:58

      Haha merci! Ik hou er ook erg van, ideaal om in de zetel te eten 😉

    Laat een reactie achter