Prutsend aan het uitpuilende muntstuk in mijn winkelkar, zo sta ik voor mij uit te staren in de groenteafdeling van de supermarkt. Keuzestress, het overvalt mij vaak als ik onbesuisd en lijstjesloos naar de winkel trek. Normaal kan ik dat best nog tot een goed einde brengen, maar vandaag niet. Ik heb honger en de twee moten zalm in mijn ijzeren vierwieler vechten elk hun eigen strijd tegen de ontdooiing.
Tom legt ondertussen, in sappig Kempisch, op de radio uit dat hij wel degelijk uitkijkt naar een leven na de koers. Een interview dat ik die dag vermoedelijk al vijf keer gehoord heb maar dat mij plots, alsof dit het begin is van een slechte (alsof er ooit geen slechte zijn) Geert Hoste mop, op een idee brengt.
Met een flauwe glimlach op het gezicht kies ik resoluut voor een zak bo(o)nen zo groen als de trui dat Tom ooit won in 2005 en sluit ik aan bij de kopgroep dat zich naar de kassa begeeft. Klaar om mij in vijfde versnelling huiswaarts te begeven en om dit zalig en totaal -in tegenstelling tot de mop- niet flauw smakende gerechtje klaar te maken.
Wil je dit gerechtje ook eens maken? Volg dan gewoon even onderstaand recept! T’is heus een stuk gemakkelijker dan dat je denkt. Trouwens, welke presentatie vinden jullie de leukste?
Dit heb je nodig (twee personen):
- 1 courgette
- 200 gram boontjes
- twee eetlepels kappertjes
- 3 kleine augurkjes
- 2 eetlepels mayonaise
- half teentje look
- 1 citroen
- 5 eetlepels panko ( Japans broodkruim)
- 3 ansjovis filets
- 2 grote moten zalm
- 1 ei (eiwit)
- 1 theelepel maizena
- peterselie
Zo ga je te werk:
- Snijd de zalm in kleine stukken en ga er eens goed door met je mes zodat de stukken klein genoeg zijn. Je mag hiervoor gerust diepvries zalm gebruiken. Zonde om anders zo’n perfect stukje zalm te vermassacreren. Doe de zalm in een mengkom met een eitje (enkel eiwit!) en wat van de panko of paneermiddel. Kruid met peper en zout en voeg eventueel wat verse peterselie of andere kruiden toe.
- Vorm burgers en zet gedurende een uurtje in de koelkast.
- Zet een kookpot met water op het vuur. Kruid met zout en kook de boontjes beetgaar.
- Maak linten, rolletjes of andere vormen van de courgette en bak ze in een grillpan of in een gewone pan. Hou een klein stukje courgette over.
- Snijd dunne plakjes van de overgebleven courgette en kruid ze met peper en zout. Doe er een beetje olijfolie op en wat citroensap. Serveer dit rauw
- Snijd de augurk in kleine stukjes. Meng door de mayonaise. Voeg er vers gesneden peterselie en een teentje look aan toe.
- Neem een anti kleef pan en laat daar je 3 ansjovis filets in smelten. Je zal zien dat ze volledig verdwijnen. Bak daarin je panko krokant. Werk af met wat citroen zeste.
- Haal de kappertjes uit de bokaal en droog ze op wat keukenpapier. Doe er een lepel maizena over tot wanneer ze goed bedekt zijn. Bak ze daarna in wat olijfolie of doe ze in de frituur. Heerlijk krokant en lichtjes zout, zeker de moeite om eens te proberen!
- Bak de burgers in een anti kleef pan.
Smakelijk!
Welke presentatie verkiezen jullie? 🙂
9 Reacties
Astrid
mei 10, 2017 at 12:30Klinkt als een lekker recept! Ik vind de bovenste foto het mooiste 😉
Jelle Beeckman
mei 10, 2017 at 12:33Dankje wel Astrid 🙂
Laura
mei 10, 2017 at 12:47Ik denk dat ik de zalmburger op zich zeker en vast eens zal klaarmaken, dat ziet er best lekker uit! Verder ben ik niet zo’n fan van ansjovis, kappertjes en augurken dus dat spreekt me wat minder aan (iets over smaken en kleuren 😉 …). Ik verkies de laatste presentatie trouwens, die ziet er echt heel appetijtelijk uit!
Jelle Beeckman
mei 13, 2017 at 15:12Hej Laura,
Bedankt voor je leuke reactie. Inderdaad, smaken en kleuren :p
Eline
mei 12, 2017 at 18:58Dat ziet er alweer superlekker uit!
Xenia
mei 13, 2017 at 05:09Wat een mooie plaatjes! Ik zou zelf gaan voor de bovenste..
Het klinkt overigens heerlijk, alleen ben ik niet zo van de zalm, je hebt vast nog meer lekkere recepten op je website staan, zal eens kijken!
Jelle Beeckman
mei 13, 2017 at 15:12Dankje! Als je vragen zou hebben, stel ze gerust 😉
hillybillybeauty
mei 13, 2017 at 06:50Wat een mooie foto’s! Het zal vast ook geweldig lekker smaken 🙂
Jelle Beeckman
mei 13, 2017 at 15:13Thanks! 🙂