Over The Messy Chef

Drie lepels liggen lepeltje lepeltje in de porto saus. Het felgroene vergiet ligt, bedolven onder een hoop slecht gepuzzelde pannen, te smachten naar een hete kraan en de lookpers ligt uitgeperst op zijn witte snijplank. De zwarte puntjes uit de aardappelen, het wortel loof en de takjes tijm lijken dan weer plankenkoorts te hebben en liggen verspreid op het aanrecht.

Plaats van inslag: Beernem

Uur: 18.15

Als een compulsieve perfectionist werkt hij zijn bordjes heel precies af met verse kruiden. Een spatje boter wordt vakkundig afgeveegd als zijn vriendin komt aandraven met de vraag of er ook nog gegeten kan worden. Snel haalt hij de batterij uit zijn, met olijfolie bedruppelde, oplader. Het mooi uitgeruste vlees wordt netjes met saus overgoten en de puree wordt tussen de groentjes getoeft. Fototoestel in de aanslag, zoom, klik, edit, post!

Dit, dit is de keuken van de messy chef. Een kookverslaafde hobbyhok die zijn vriendin in een mum van tijd een heerlijke en mooi gepresenteerde maaltijd kan serveren, maar die haar daarna als toetje een twee uur durende afwas voorschotelt onder het motto ‘I’m not messy, i’m creatively organised’.

Wie ben ik?

Hallo, ik ben Jelle Beeckman, 34 jaar, voor mijn kinderen ook wel beter bekend als ‘ papa ‘ of ‘ kakapipi’. Bij het grotere publiek dan weer beter bekend als mijn alias ‘ The Messy Chef’, een naam die mijn vriendin mij ooit gegeven heeft tijdens het grote afwas dispuut van 2016.

Sinds een jaar of 10 ben ik werkzaam als maatschappelijk werker in de jeugdzorg en al iets langer kan je mij in de keuken vinden. Een klassiek verhaal van iemand die niet goed in zijn vel zat op school en in koken zijn succeservaringen vond ( hoe lekkerder de taart, hoe minder de oma naar mijn rapport vroeg) en die daarna voor de richting maatschappelijk werk koos zodat hij dat soort leerlingen kon helpen later.  Vandaag heb ik van mijn passie mijn job kunnen maken. Er zijn nog geen concrete plannen in het filmscript, maar Ryan Gosling heeft al laten vallen dat hij het desnoods gratis doet.

Als chef hou ik van koken op het gevoel. Meten en wegen is minder aan mij besteed en je kan mijn liefde met dure keukenrobots vergelijken met het moment waarop je uw ouders probeert wegwijs te maken op hun allereerste smartphone.

Ik hou van streetfood, van gerechten met een verhaal. Want eten is meer dan een samenvoeging van een paar ingrediënten.  Het liefst serveer ik alles op grote schalen of ouderwetse bordjes. Ik werk graag met lokale producten maar je kan mij even goed ook in de toko of Marokkaanse winkel terugvinden. Regeltjes zijn niet aan mij besteed, de keuken is mijn speelzaal.

Mijn kookstijl kan je dus het best omschrijven als: met veel gevoel, zeer veel kruiding, speels en met weinig materiaal.

Je kan mij ondertussen ook zien op NJAM, regelmatig horen op radio 2 ( waar ik ‘chef aan huis’ ben) en wekelijks mijn recepten vinden op HLN

Wil je graag wat meer uitleg bij één van mijn recepten, heb je een verdwaalde spellingfout gespot, heb je een meer dan leuk idee voor een samenwerking? Neem dan zeker even contact op via de reacties of neem een kijkje op de contact pagina.

Veel lees en kook plezier!

Uw Messy Chef