Na het presenteren van de borden, dropt de ober met weinig elegantie nog een paar witte, porseleinen potjes salade tussen de wijnglazen. Het kommetje draagt weinig bij tot het gerecht. Het is slechts een extraatje, voor het geval iemand graag verlangd naar een blaadje sla, een uit een gin tonic gerecupereerd schijfje komkommer en een kuifje witte dressing om het geheel met de mantel der liefde te bedekken. De inhoud maakt geen onderdeel uit van het grotere geheel. Anders had het assortiment crudites wel op het bord gelegen, als onderdeel van het gerecht. En dus laat je ze, wat mij betreft, soms gewoon beter achterwege. Serveer je een salade bij een gerecht, geef die dan een functie. Een doel. En dus niet: ‘ ik zet hier even een kommetje sla bij, het past eigenlijk niet echt bij het gerecht ofzo maar ik zet het hier toch mocht er iemand halverwege het eten van een steak met frietjes en pepersaus plots met een gewetenskwestie zitten en wil overschakelen naar een gezonde salade’. Practice what you preach. Voor deze Laab Kai met pompoenpitten gebruik ik de blaadjes Romeinse sla als ‘taco’. Heerlijk krokant en fris en een perfect tegenwicht tegen het ‘vettige’ gehakt.
Pompoenpitjes in samenwerking met Delhaize. Hier kan je ze vinden.
Snijd de groenten fijn en hapklaar. Trek de slabladen van de sla, die dienen straks als 'taco'. Bak het gehakt in een scheut olie. Voeg fijngesneden look, fijngesneden ui, lente-ui, vissaus, limoensap toe samen met de chili. Roer het gehakt goed door mekaar, voeg het water toe. Het gehakt moet sappig zijn, niet te krokant. Laat op een zacht vuurtje garen. Als het gehakt klaar is, voeg dan fijngehakte basilicum en koriander toe samen met de pompoenpitten. Proef, kruid bij waar nodig. Heb je rijstpoeder thuis staan (is typisch Thais) voeg dan een theelepel toe. Dat zorgt voor een beetje binding. Heb je dat niet, gebruik dan 2 theelepels paneermeel. Serveer alles in een grote kom met bijhorende groentjes.Laab Kai
Ingrediënten
Instructies
Geen reacties