Tips voor een originele en geslaagde BBQ

mei 24, 2022

Binnenkort een BBQ op de planning staan? Lees dan aandachtig deze tips en maak er een geslaagd feestje van!

Maak van een BBQ een volwaardig gerecht. Een geslaagde BBQ klopt gewoon en is meer dan gewoon wat vlees/vis op een rooster leggen en daar wat groenten en kant-en-klare sausjes bij. Zorg voor een samenhangend geheel.

Kies voor 1 of maximum twee stukken vlees/vis en zorg dat die stukken van dezelfde grootte en dikte zijn. Zo heb je controle over de gaartijden en moet je niet voortdurend naar tafel lopen om je gasten hun bord bij te vullen. Neem een grote schaal of bord, haal het vlees op het zelfde moment van het rooster en laat nog 2 minuten rusten onder wat folie. Een ordinaire plateau met vlees tover je snel om in een mooi gepresenteerd bordje. Snijd je vlees in mooie stukken, kruid bij, werk af met wat verse kruiden of olijfolie en zet het bord gewoon in het midden van de tafel.

Heb je je vlees gemarineerd, dep het dan voor het bakken een beetje af met een vel keukenrol. Zo voorkom je dat de olie op het vuur drupt met vlammen en aangebrande stukjes tot gevolg. Maak je ribben, gaar ze dan al even voor in de oven. Op die manier krijg je zeer zachte en sappige ribbetjes die je dan maar moet afwerken op de BBQ.

Kies voor warme en koude zones op de BBQ. Een plek waar veel gloeiend hete kolen liggen en eentje waar er bijna geen liggen maar waar het dus wel nog warm is. Zo kan je perfect een steak lekker dichtkorsten en je kip aan de zijkant op het gemak laten garen.

Kies voor 1 pasta/rijst/aardappelbereiding. Da’s meer dan genoeg. Een pastasalade en aardappelen met lookboter, passen gewoon niet samen. Zorg voor een samenhangend geheel en kies voor 1 van de twee. Op de volgende BBQ kies je dan voor de andere optie. Zo heb je nooit dezelfde BBQ.

Verse kruiden. Verse kruiden zijn het eerste in mijn winkelmandje als ik boodschappen ga doen voor een BBQ. Basilicum, munt, tijm, rozemarijn, bieslook en peterselie zijn vaste feestgangers. Een paar takjes rozemarijn op de kolen zorgen voor veel smaak en geur, een lekker kippetje afwerken met verse tijm is hemels en wat fijngesneden basilicum of munt brengen je tomatensalade naar een hoger niveau.

Haal je salades op tijd uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur zijn. Een tomatensalade zet je nooit in de koelkast, dan wordt hij waterachtig. Het best is om de tomaten een halfuur voor serveren te snijden, een sjalotje toe te voegen en dan te kruiden met peper, grof zout en olijfolie. Zo komen alle smaken vrij. Leg tomaten om ze in plakjes te snijden op hun zijkant. Zo heb je mooiere plakjes. Werk je tomatensalade af met verse kruiden, voeg eventueel iets romig zoals kaas of iets fruitig en fris als sinaasappel toe.

Serveer eens een volledige sla. Snijd bijvoorbeeld een kropsla doormidden, kruid met peper en zout en werk af met wat dressing en toppings. In de plaats van je zelf in het zweet te snijden voor een kom sla, laat je gasten een stuk van de sla snijden. Da’s speels en ziet er leuk uit. Wacht altijd voor serveren met je dressing.

Serveer alles op mooie, grote plateaus. Dat verkies ik altijd boven een plastieken, witte kom. Het is niet omdat het BBQ is dat je je eten niet mooi kan presenteren. In tegendeel. Een grote plateau met tomaatjes ziet er lekker uit dan een witte kom. Je moet de inhoud van de schaal/kom kunnen zien als je op je stoel zit, da’s mijn regel. Je zou niet moeten rechtstaan om te kijken of er nog iets in de kom zit

Wees voorbereid. Een klein bijzettafeltje met plank, keukenrol, peper en zout, olijfolie een handdoek en wat andere benodigdheden is echt een meerwaarde. Zo hoef je nooit naar binnen te lopen, wat dan weer gevaarlijk is om je gaartijden uit het oog te verliezen.

Samenwerking met BRU en Bandi Design

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter