Kipballetjes met lente stoemp en witte wijn saus

mei 15, 2017

Zou mijn linker schoen ondertussen al gevonden zijn, denk ik terwijl ik zwaar gepakt en gezakt het stamcafé uit mijn studententijd voorbij slenter. Lang geleden zorgde een hilarisch jumpstyle dansje, in combinatie met slecht geknoopte veters, daar voor de nodige vestimentaire bekommernissen. Iets wat, zoals een goede student het betaamt, uiteraard snel weggespoeld en vergeten werd. Om uiteindelijk nog net voor het ochtendgloren op kousenvoeten – nuja, één kous en één schoen dus – mijn ouderlijke huis binnen te sluipen.

Een diploma, drie borstharen en een gedeeltelijk herstelde lever later, sta ik in de Overpoort (d’uuverpuurte) voor de deur van één van de vele studentenresidenties. Zonder biertje deze keer maar met een zak groenten, kippengehakt en een basispakket aan keukengerief. De bedoeling? Een kookles geven aan studenten en hen motiveren om gezonde en budgetvriendelijke maaltijden klaar te maken. Een project dat in het begin van het nieuwe academie jaar start maar dat toch al eens even getest moest worden. En, ik heb het overleefd.

Dit gerechtje viel alvast heel erg in de smaak bij de studenten omdat het zo gemakkelijk en helemaal niet duur is. Je kan het al op tafel zetten voor 2 euro per persoon. Da’s de prijs van een pintje! Redenen genoeg om dit heerlijke gerechtje ook even met jullie te delen.

Heb je vragen, opmerkingen of heeft u misschien destijds mijn schoen gevonden? Laat het mij weten in de reacties.

Dit heb je nodig (twee personen:)

 • 300 gram kippengehakt
 • 2 sneetjes oud brood of paneermeel
 • 5 aardappelen
 • een bosje lente-ui
 • een zakje rucola
 • kleine tomaatjes
 • nootmuskaat
 • een glas witte wijn (droge)
 • 1 bouillon blokje (kip)
 • een scheutje melk
 • 200 ml room

Zo ga je te werk:

 1. Zet een kookpan met water op het vuur. Schil de aardappelen en kook ze gaar.
 2. Verwarm de oven op 180 graden. Leg de tomaatjes op een bakpapier en doe ze 10 minuten in de oven tot wanneer ze openspringen. Kruid met peper en zout.
 3. Meng het kippengehakt met de sneetjes brood (of het paneermeel) tot wanneer het gehakt niet meer aan je vingers plakt. Kruid met peper en zout
 4. Bak de balletjes aan in wat olijfolie. Haal ze uit de pan als ze bijna gaar zijn.
 5. Giet het overtollige vet weg en blus de pan met de witte wijn. Laat voor de helft inkoken. Verkruimel een half bouillonblokje en doe er dan de room bij. Laat inkoken en voeg de balletjes terug toe.
 6. Giet de aardappelen af. Kruid met peper, zout, nootmuskaat en doe er een scheutje melk bij. Stamp tot een puree. Voeg de fijngesneden lente-ui en de rucola toe.
 7. Klaar!

Smakelijk!

 

 

 

Of een ander recept?

8 Reacties

 • Reply
  hillybillybeauty
  mei 16, 2017 at 19:09

  Ik vind jouw manier van vertellen ontzettend tof! Koken zit niet echt in mijn genen, ik vind het leuk om te zien en fantaseer hoe het zou smaken ( als het door iemand met kennis wordt klaargemaakt ), maar de recepten vergeet ik vaak snel weer. Maar jouw manier van een blogpost te starten vind ik geweldig. Mijn complimenten!

  • Reply
   Jelle Beeckman
   mei 16, 2017 at 19:13

   Hej Hilde,

   Een grote compliment kan ik mij niet wensen! Super bedankt voor je zoveelste leuke reactie! 🙂

 • Reply
  Lonneke
  mei 16, 2017 at 19:41

  Wat kan je super tof schrijven zeg, zo blijft het ook beter hangen. Voor twee euro per persoon een prima maaltijd zeg ik!

  • Reply
   Jelle Beeckman
   mei 16, 2017 at 23:13

   Dankje 🙂 Inderdaad, daar kanje niet voor sukkelen he :p

 • Reply
  Lotte
  mei 17, 2017 at 07:24

  Ik ben nooit echt student geweest en toch kan ik me vinden in je verhaal haha. Dat zegt heel veel over hoe je kan vertellen, heel sterk! Het recept klinkt erg lekker!

 • Reply
  Beau Bewust
  mei 17, 2017 at 12:35

  Klinkt goed, en wat heb je het weer leuk verwoord!

 • Laat een reactie achter