-Ribbetjes met kruidenrub en colalak-
Sticky ribbetjes met een cola lakkage. Het klinkt vreemd, maar deze zijn zo goed.
Ik probeerde ze deze keer op de BBQ. Belangrijk daarbij is dat je ze traag en indirect kan garen. Indirect, wat wil dat zeggen? Wel, op mijn Green Egg heb ik een convector. Ook wel platesetter genoemd. Die zorgt ervoor dat je van je BBQ een echte oven maakt en dat de lakkage of de kruiden op je ribbetjes niet verbranden. Indirect grillen wil dus zeggen dat je vlees niet rechtstreeks boven de hete kolen ligt. Dat is de enige manier om echt traag te kunnen garen. En traag garen, dat maakt je vlees super mals en zorgt voor die heerlijke rooksmaak. Deze ribbetjes zijn gegaard op ongeveer 140 graden. Je hebt dus een BBQ met deksel en thermometer nodig. En dat voor ongeveer 2 uur. Er zijn tal van methodes om ribbetjes te maken. Je zal zien dat de 3-2-1 methode vaak gebruikt wordt. Ieder zijn stijl en smaak, maar ik vind ze op deze manier het lekkerste. Heeft je BBQ deze mogelijkheden niet, maak ze dan in de oven. Je hebt minder rooksmaak, maar ze zijn ook super lekker. Eventueel kan je ze, als je gasten er zijn en je gewone BBQ aanstaat, nog even grillen en opwarmen om toch een beetje rook er in te krijgen. Hoe dan ook. Great story grandpa. Wat ik wou zeggen. Maak deze. Ze zijn lekker!
Ribbetjes met kruidenrub en cola
Ingrediënten
- 2 spareribs
- Een paar eetlepels BBQ/saté kruiden
- 1 blikje cola
- 4 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel ui poeder
- 1 tl lookpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 a 2 tl chili vlokken
- 2 limoenen
- 3 eetlepels sojasaus
Instructies
Bereid je BBQ voor op indirect grillen. Zorg dat de temperatuur ongeveer 140 graden is.
Haal de ribbetjes uit de koelkast en bedek ze met een mooie laag BBQ kruiden. Wrijf ze mooi in en laat een uurtje rusten. Dat mag gerust langer, in de koelkast.
Leg de ribbetjes op de BBQ voor ongeveer 2 uur met de bolle kant naar beneden. Doe het deksel naar beneden en controleer zo nu en dan de temperatuur. Wil je ze graag in de oven klaarmaken, reken dan een een halfuurtje langer.
Doe de boter in een steelpan en voeg de suiker toe. Laat lichtjes karameliseren en voeg de kruiden toe. Blus met de cola, voeg het sap van 2 limoenen en de sojasaus toe. Laat op het gemakje pruttelen en inkoken tot een mooie, gebonden saus die zowel zoet, pittig, zout en een klein zuurtje heeft.
Als de ribbetjes gaar en mals in, wrijf ze dan in met de lak. Doe dit een paar keer. Zorg dat de lak niet verbrand door het ribbetje zo nu en dan eens om te draaien.
1 Comment
M. Roggeveen
maart 19, 2022 at 17:07Ben helaas niet in het bezit van een BBQ. Kan dit ook in een heteluchtoven..