3 x heerlijke dips

juni 15, 2017

Het is wereld tapas dag vandaag – helaas geen officiële verlofdag – en dat vier ik met deze drie overheerlijke dipsausjes. Ideaal bij een frisse pint of glas rosé en eens wat anders dan de tegenwoordig overal geserveerde guacamole en salsa. Zet ze op tafel met wat tortilla chips of krokante pizza slices. En als je toch bezig bent, serveer er dan ook wat zongedroogde tomaten en ham bij. Want met deze broei hete zomerdagen krijg je toch niet veel anders binnen, toch? I call dibs on those dips!

PAPRIKA YOGHURT DIP

“Een heerlijke frisse dip met een scherp kantje”.

paprika/yoghurt dip

 

Dit heb je nodig:

  • 1 rode puntpaprika
  • Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepels zoetzure saus
  • olijfolie
  • een halve citroen
  • een half teentje look
  • basilicum ( vers of gedroogd)
  • peterselie ( vers of gedroogd)
  • zout en peper

Zo ga je te werk:

Leg de puntpaprika op je gasvuur en draai voortdurend om tot het vel zwart ziet. Je eten laten verbranden, voor één keer mag het dus. Heb je geen gasvuur, doe de paprika dan gewoon in de oven. Dat duurt wel iets langer. Als de paprika klaar is, doe hem dan in een zakje met een half teentje look en wat kruiden. Doe het zakje dicht en laat 10 minuten staan. verwijder het vel van de paprika (dat gaat nu heel gemakkelijk) en haal de pitjes er uit. Doe de paprika in de blender en voeg daar 5 eetlepels yoghurt, 1 lepel mayonaise, citroensap, look, een kleine scheut olijfolie, en de zoetzure saus toe. Kruid bij met zout en peper. Snijd de kruiden fijn en voeg ze toe aan het geheel.

 

GROENE RICOTTA DIP

“Romige dip met groene kruiden afgewerkt met parmezaanse kaas,  pijnboompitten en citroenzeste.”

 

Groene ricotta dip

 

Dit heb je nodig:

  • verse basilicum
  • verse bladpeterselie
  • spinazie
  • een teentje look
  • een halve citroen
  • zeste van citroen
  • zout en peper
  • olijfolie
  • ricotta
  • Parmezaanse kaas
  • pijnboompitten

Zo ga je te werk:

Rooster de pijnboompitten in een hete pan en laat vervolgens afkoelen. Doe de kruiden en de look  in de blender met de ricotta, citroensap, de pijnboompitten, Parmezaanse kaas en wat olijfolie. Kruid met peper en zout. Rasp er op het einde wat zeste van citroen over.

Met het overschot van de dip maakte ik deze heerlijk, zomerse pasta bowl.

IMG_20160825_141407

 

GEROOKTE BARBECUE DIP

“Pikante, zoetzure dip die ook bij een lekker stukje vlees gegeven kan worden”.

 

IMG_20160825_145301

Dit heb je nodig:

  • gerookt paprika poeder
  • ketchup
  • tomatenpuree
  • bruine suiker
  • 1 rode peper
  • Whiskey
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • gedroogde oregano
  • 1 laurierblad
  • vleesbouillon
  • natuurazijn
  • 1 kruidnagel
  • een mespuntje kaneel

Zo ga je te werk:

Stoof de ajuin, de knoflook en het rode pepertje aan in wat olijfolie.  Strooi er wat suiker en gerookt paprika poeder over en voeg de tomatenpuree toe. Blus met een eetlepel azijn en een eetlepel Whiskey en doe ook de kruidnagel, de kaneel, de oregano en laurier er bij.  Voeg wat vleesbouillon en ketchup toe en laat inkoken tot de gewenste dikte. Deze dip is nog lekkerder als je hem een nacht van tevoren in de koelkast zet.

Of een ander recept?

9 Reacties

  • Reply
    Marjolein Goedhardt
    juni 15, 2017 at 10:05

    Oh wat lekker, ik krijg spontaan zin in al die lekkere tapa’s Voor al de BBQ dipsaus is een aanwinst in mijn tapas repertoire. Dank voor het delen. Kan ik gelij kin de weer met boodschappen doen en duik dan vanavond met plezier de keuken in!

    • Reply
      Jelle Beeckman
      juni 15, 2017 at 10:07

      Ja dies echt super! Veel kook plezier, laat eens weten oft gesmaakt heeft he :p

  • Reply
    Peggy
    juni 15, 2017 at 10:11

    lekker! Ik hou van tapas en vooral inderdaad van die sausjes! Ik ga de receptjes opslaan en binnenkort eens proberen! Thnx voor de tips!!

  • Reply
    Neeltje | Thoughts in Style
    juni 15, 2017 at 10:25

    Ik ga sowieso de paprika yoghurt dip proberen, want die klinkt heel goed! Leuke blog post 🙂 X

  • Reply
    Bianca Schrijft
    juni 16, 2017 at 09:00

    Wat een heerlijke dips, al spreekt de ricotta me minder aan, maar ik heb genoeg familieleden die ik er blij mee maak bij een feestje. Super!

    • Reply
      Jelle Beeckman
      juni 16, 2017 at 14:21

      Je kan de ricotta ook gemakkelijk vervangen door bvb yoghurt of mayonaise. Ook super lekker 🙂

  • Reply
    Mieke | mieksmind
    juni 16, 2017 at 13:06

    oeh klinkt allemaal lekker! ik houd wel van lekkere dips. lekker bij groenten of chipjes

  • Reply
    Zebrazonderstrepen
    juni 17, 2017 at 05:14

    MMhh heerlijk voor een vrijdag avond in te zetten

  • Laat een reactie achter