Steak met mascarpone en broccolini

september 28, 2021
Steak

Steak met mascarpone en broccolini 

 

‘Moet je een vleesje hebben’, vraagt Stijn terwijl ik hem als de schaduw van de koploper op het peloton volg door de slagerij. Ik ken de slager bij naam. Fier toont hij zijn beesten, al had ik stiekem ook wel gehoopt op een schelletje hespenworst zoals vroeger. Fierheid voor de ambacht, dat spreekt me aan. Voor de slager is de vitrine als die stapel tekeningen van de kinderen. Eigenlijk stal je enkel datgene uit waar je echt fier op bent. Voor mij is dat een garantie op kwaliteit. In de winkel vertelt een vrouw over haar kleinkinderen. Een andere doet haar beklag over de zomer waarop de bediende zegt ‘welke zomer?’ Ik hoor ze lachen tussen het scherpen van de messen door.
In de daaropvolgende 10 minuten zal de mop driemaal over de toonbank gaan. Smalltalk is het gratis rolletje hespenworst voor de volwassenen. Mag het wat meer zijn? Bij de lokale slager krijg je altijd meer dan waar je voor kwam. Ik maakte dit receptje met een heerlijke steak.
Meer recepten op:  Lekker Van Bij Ons 
Ingrediënten voor: 2
Prep Time: 30

Ingrediënten

  • 2 steaks
  • 1 sjalotje
  • 1 teen look
  • 1/2 bouillonblokje rund
  • 4 eetlepels mascarpone
  • 50 ml water
  • 1 goeie scheut whiskey
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 300 g aardappelen (zachtkokend)
  • 1/2 citroen
  • 2 uien
  • 1 el Maizena of bloem
  • Broccolini 250 gram
  • Klont boter met scheutje olijfolie

Instructies

1

Verwarm de frietketel op 140 graden. Snijd de aardappelen in partjes en frituur ze tot ze gaar zijn. Giet ze af op een vel keukenpapier en koel af in de koelkast.

2

Verzet de frietketel naar 190 graden.

3

Snijd de sjalot en look fijn. Bak aan in een klont boter op een zacht vuurtje. Blus met een scheut whiskey. Voeg de bouillon toe samen met water en mascarpone. Roer tot je een gladde dikke saus hebt en voeg dan de kaas toe. Kruid goed met veel peper.

4

Bak de broccolini in een klontje boter. Kruid met peper en zout en bak tot wanneer ze gaar zijn.

5

Snijd de ui in partjes en wentel ze in de bloem/maizena. Frituur ze op 190 graden tot krokant en goudbruin.

6

Frituur de aardappelpartjes krokant.

7

Kruid de steak met peper en zout. Zorg dat hij al een halfuurtje uit de koelkast is. Bak krokant in een hete pan met daarin een klont boter en olijfolie. Bak ongeveer 1 minuut langs beide kanten voor saignant. Laat heel even rusten en serveer met de rest van de ingrediënten en werk af met een beetje citroensap.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter