Beef rendang, hemels Indisch

augustus 29, 2020
beef rendang

-Beef rendang, hemels Indisch!-

Als 6-jarige droomde ik er van om met een machete in de hand de jungle in te trekken. Van boom naar boom, zo vloog ik per liaan de ondergaande zon tegemoet. Een mondmaskertje voor de mond zodat ik tijdens het slingeren geen vliegjes in de mond kreeg.
Onderweg maakte ik tijd voor een praatje met de lokale bevolking. Een grote, vriendelijke baviaan gaf mij een banaan en twee kokosnoten mee die ik dan rond mijn middel bond. Zo kwam ik, in mijn blote piemel, iets beter over. In de jungle geldt de wet van de grootste.

Ik zou vrij zijn. Helaas, dichter dan mijn blote poep rond een oud laken aan de lindeboom, een plastieken Zorro zwaardje dat ik van de toen nog zwarte piet gekregen had en een minder vriendelijke buurvrouw met teveel lichaamsbeharing, is het nog niet gekomen.
Die droom leeft wel, zeker wanneer ik de eerste beelden van Gordon Ramsay Uncharted zie. Het avontuur, de mensen en vooral het eten. Ik heb mijn plastieken zwaardje nog, wie komt mij halen?

🙋‍♂️Heb jij ooit al beef rendang gegeten? Lijk het je wat of totaal niet?

 

Beef rendang

Ingrediënten voor: 2-4

Ingrediënten

  • 400 gram stoverij
  • 300 ml vleesbouillon
  • 6 sjalotjes
  • 4 tenen look
  • 7 chili pepers
  • Gember ( 3 op 3cm)
  • 4 eetlepels macadamia noten
  • 1 el witte peper
  • 1 lepel kardemon
  • 1 lepel korianderpoeder
  • 2 eel komijn
  • 1/2 eetlepel nootmuskaat
  • 1 steranijs
  • 1 citroengras
  • 1 eetlepel olie
  • 1 liter kokosroom (meer dan 20 procent vet)
  • 1 eetlepel kurkuma
  • Schil van 1 limoen
  • 2 blaadjes laurier
  • Bijkomend: naanbrood en rijst

Instructies

1

Kruid het vlees met peper en zout. Bak krokant in een grote pan (waarop een deksel kan). Voeg de bouillon toe en laat een uurtje koken op een middelmatig vuur. Het vlees hoeft nog niet volledig gaar te zijn, we garen het straks verder in onze kruidige saus. Hou 1/2 glas van het vocht bij.

2

Doe de sjalotjes, look, chili, olie, noten, kurkuma, schil peper, zout, kardemom,nootmuskaat,komijn, citroengras en gember in de blender. Mix tot een gladde pasta.

3

Zet een grote pot op het vuur. Bak de pasta daarin met nog een klein scheutje olie op een laag vuur. Dat is belangrijk om de rauwe smaak uit de kruiden te krijgen. Voeg laurier toe, de steranijs, het vlees, 1/2 glas bouillon en de kokosmelk toe. Laat het een uurtje doorkoken. Je zal zien dat de kokosmelk verdwijnt en verander in olie, die vervolgens het vlees en de kruiden verder laten bakken. Roer om de 5 minuten eens goed in de pan. Heb je tijd, blijf dan bij de pan en roer voortdurend. Dat helpt het 'droger 'worden.

4

Wanneer de kokosmelk verdampt is en de kruiden + vlees bruin beginnen te kleuren, dan is het klaar. Wat je over hebt is een bom van smaak in een vrij droge curry.

5

Serveer met naanbrood en rijst.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter