Bolognese met mozzarella uit de oven

april 28, 2020
Bolognese

-Bolognese met mozzarella uit de oven-

Je leert een mens kennen aan de wijze waarop hij spaghettisaus maakt. Mocht ik ooit een filosofisch kookboek schrijven, ik zou mijn boek hier mee starten.  Ik heb ook een theorie over scampi- dates. Een man of vrouw die, in een poging zichzelf een beetje op te hemelen, op voorhand zegt dat hij/zij goed is in koken en er dan voor kiest om scampi klaar te maken. Daar heb ik dus een theorie over die ik hier niet helemaal ga neerpennen. Neen, als we straks allemaal weer buiten mogen, vraag er mij dan eens naar in real life!

Maar dus terug naar die spaghettisaus. Ik ben een alles of niets man. Spaghetti eet ik voor het gehakt, dus moet er gewoon heel veel gehakt in zitten. De eeuwige twijfelaars zullen daar misschien nog champignons bijdoen, maar dat past niet in mijn straatje. Dan zeg ik, maak dat gerust maar noem het geen spaghetti bolognese. Het is te braafjes. Oh en zwijg mij van courgette in de bolognese saus. Da’s zoals stoverij maken met wijn en tomaat. Geen stoverij dus.

Begrijp mij niet verkeerd, het is allemaal lekker, maar het is niet hoe ik mijn bolognese wil.

Hoe dan wel? Veel gehakt, rode wijn, ui, look een fijngesneden wortel (grote stukken zijn echt not done) voor de zoetigheid en selder. That’s it. In een pannetje op het vuur? Neen, in de oven voor een paar uur. Die avond opeten? Neen, de volgende dag pas want dan is hij nog lekkerder. Sorry, ik liet mij weer even gaan 🙂 Ieder zijn kantje zeker?

Maar dit is toch ook geen klassieke versie dan? Neen, de saus wel, maar ik heb er op het einde wat mozzarella over laten smelten. Een klein extraatje omdat ik het verdiende! En omdat hij op moest. Het romige dat terwijl ook in de saus komt, is overigens echt een leuke extra toevoeging. Ik voeg ook wat courge…….. Neen, ben je gek!

Bolognese met mozzarella uit de oven

Ingrediënten voor: 2-4

Ingrediënten

 • 500 gram gemengd gehakt
 • 1 selder
 • 1ui
 • 1 wortel
 • 2 tenen look
 • 2 blaadjes laurier
 • 1 eetlepel paprika poeder
 • 1 eetlepel suiker
 • 2 kruidnagels
 • 1 tl kaneel
 • 1 glas rode wijn
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 400 g tomaten in blik
 • olijfolie
 • peper en zout
 • 1 bol mozzarella
 • een paar takjes verse oregano
 • materiaal: kookpot dat in de oven kan

Instructies

1

Zet de oven op 150 graden.

2

Snijd de selder, wortel en ui in fijne blokjes.

3

Doe een scheut olijfolie in de pot en bak het gehakt krokant. Als het gehakt mooi gekleurd is voeg dan de groentjes toe en verlaag het vuur. Laat de groentjes zweten en voeg de kruiden en look toe.

4

Voeg de suiker toe samen met de tomatenpuree en laat karameliseren. Giet er daarna de wijn bij en laat die tot de helft inkoken.

5

Voeg de tomaten toe en zet het deksel op de pot.

6

Zet de pot 90 minuten in de oven en laat afkoelen. Bewaar een nacht in de koelkast.

7

Zet de oven de volgende dag op 200 graden en voeg de kaas toe. Laat 10-15 in de oven staan (zonder deksel) en serveer met pasta en verse oregano.

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter