Zelf ribbetjes maken, doe je zo!

februari 4, 2019
ribbetjes

Er zijn tijden geweest dat ik een bepaalde culinaire naïviteit bezat. Ik was jong, kon mijn pilsje nog met een muntje van 2 € betalen en foto’s van mijn gerechten moest ik laten ontwikkelen bij de Luxcolor fotowinkel om de hoek.  Op restaurant bestelde ik wel eens een ribbetje omdat ik dat thuis niet kon maken ( dacht ik ) en er waren van die zotte keren dat ik zelf voor een a volonté formule ging. Je weet wel, zo ergens in één van die restaurants waarbij je de wijn moet betalen per gedronken centimeter.  Ketens die hun klanten zonder schroom een portie slachtafval, overgoten met een veel te zoete / zoute saus, voorleggen en ons toch kunnen doen geloven dat dat de enige manier is om ribbetjes te eten.

Nu, zo een paar jaren vol wijsheid en kookervaring later, besef ik goed genoeg dat die veronderstelling meer dan fout is en mijd ik consequent elk restaurant dat naar eigen zeggen ‘de beste ribs in town’ heeft. Want, dat is een leugen. De beste ribbetjes maak je gewoon zelf. En neen, daarmee bedoel ik niet van die gemarineerde (lees als: we hebben er snel wat kruiden opgedaan om te verbloemen dat het vlees bijna rottende is) ribbetjes uit de winkel die je daarna 10 min op de barbecue gooit.  Ik hoef het voor jullie niet te verstoppen, mijn ergernissen.

Het ideale ribbetje hoef je niet te verscheuren, maar kan je bijna van het bot zuigen. Zoet gelakt, pikant, een dry rub,… ieder zijn voorkeur, maar ribbetjes klaarmaken doe je op het gemak.  Vlees dat relaxed is, valt sneller van het bot. Traag garen en dan nog even grillen, dat is voor mij de ideale manier. En daar hoef je echt geen zotte barbecue of vacuüm toestel voor te hebben hoor.

In dit receptje kies ik voor een combinatie van een zoete, licht pikante lak met daarboven nog een dry rub van gefrituurde uitjes. Maak gerust je eigen bouillon, lak of kruidenmix, zolang je het vlees rustig de tijd geeft om lekker te worden.

Zijn er nog andere manieren om ze thuis klaar te maken? Ja, natuurlijk! De barbecue mensen die dit lezen, zouden mij vermoedelijk het liefst zelf even op de rooster leggen, maar binnen mijn mogelijkheden qua infrastructuur vind ik dit gewoon de lekkerste methode.

Tot zo ver mijn ribbetjesmissie.

Een lekker bijgerechtje daarbij? Wat denk je van deze maiskolven met avocado boter?

Zelf ribbetjes maken, doe je zo!

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

 • 2 spareribs van bij de slager
 • 1 ui
 • 3 tenen look
 • 1 liter water (met bouillon)
 • 1 potje Luikse stroop
 • 2 eetlepels ketchup
 • 1 eetlepel azijn
 • 250 ml sojasaus
 • verse of gedroogde chili
 • Optioneel: voor de rub
 • 3 eetlepels sate kruiden
 • 2 theelepels lookkruiden
 • 1 eetlepel ui kruiden
 • 5 eetlepels gefrituurde uitjes
 • extra gedroogde chili.

Instructies

1

Doe een volledige ui en 3 tenen look (je hoeft ze niet te pellen) samen met het water (bouillon), een half potje Luikse stroop, de sojasaus en de chili in een grote kookpot. Snijd je ribben in twee en leg ze in de bouillon. Zorg dat ze onder staan. Laat op een zacht vuurtje koken (stand 2 bij mij) en dat gedurende 3/3.5 uur.

2

Als het vlees net niet van het been valt, haal het voorzichtig uit de bouillon. Dep het vocht af en leg ze in een ovenschotel.

3

Zet de oven op 250 graden.

4

Doe 3 grote lepels (pollepels) in een sauspan en zet op het vuur.

5

Laat inkoken op een middelmatig vuur. Voeg een lepel azijn, 2 eetlepels Luikse stroop en de ketchup toe. Laat inkoken tot je een bijna stroperige vloeistof hebt. Proef en voeg eventueel nog wat azijn of water toe als het te zoet is of kruid bij met zout. Maak je glaze gerust ook nog even wat pikanter

6

Smeer een beetje van het mengsel over de ribbetjes en doe ze in de oven. Haal ze om de 5 minuten uit de oven en herhaal dit proces een viertal keer tot wanneer je heerlijk plakkerige en krokante ribbetjes hebt.

7

Eventueel kan je er nog wat droge rub opdoen. Dat maak je door alle bovenstaande ingrediënten (zie rub) even kort te blenden tot je een poeder hebt. Ik vind het heerlijk erbij!

 

Of een ander recept?

8 Reacties

 • Reply
  Marissa
  mei 5, 2019 at 18:04

  Hmmm lekker! Vandaag geprobeerd, zeker voor herhaling vatbaar. Ookal volgde ik niet het volledige recept (allergenen er uitgelaten). Dit waren echt de lekkerste ribbetjes die ik al at!

  • Reply
   Jelle Beeckman
   mei 9, 2019 at 20:19

   Super! wat tof om te horen en ook dat je zelf je eigen draai aan geeft!

 • Reply
  Stijn
  maart 24, 2020 at 13:05

  Beste ribben ooit… Zo mals, geweldig.
  Deze gaan we vaker maken! In de zomer op de bbq 🤤😎👌

 • Reply
  Nicolas
  juni 18, 2020 at 19:57

  Euh, ribbetjes koken in bouillon, da’s heiligschennis. Ik mag mijn frustraties ook delen… Als echte BBQ low en slow fan kan ik daar niet mee akkoord gaan. Maar het recept voor je marinade was heel lekker! Mooie website ook! Thanks!

  • Reply
   Jelle Beeckman
   juni 18, 2020 at 20:01

   Dat mag zeker 🙂 Niet iedereen hoeft een bbq wizzard te zijn he, dit is echt een recept voor mensen die graag ribbetjes eten en anders maar voorgemarineerde ribbetjes 6 min op de rooster legt 🙂 Elk zijn ding 😉

  • Reply
   bab
   februari 23, 2022 at 20:47

   waarom nicolas ?
   ik denk eraan dit recept te kopiëren in de tajine … iemand tips ?

 • Reply
  Mb
  maart 22, 2022 at 07:50

  Stap 4, 3 grote pollepels.. van die saus ?

 • Laat een reactie achter