In de kijker: restaurant Du Progres

maart 30, 2018
Du progres Gent

Een cookie dough of eclair bar, budha bowls of matcha bar, een nieuw kip restaurant of veganistische hotspot hier en daar,… Ik ben op zich wel te vinden voor al dat nieuws en volg/proef graag nieuwe trends, maar zo nu en dan word ik er ook wel een beetje moe van. Wat is er mis met nog eens ‘normaal’ gaan eten. Eet nu toch eens lekker gewoon, da’s al gek genoeg.

Voor deze eerste editie van ‘in de kijker’ neem ik jullie mee naar zo’n vast stekkie van me. Du progres, een oude, gevestigde waarde in het historisch centrum van Gent, waar ik sinds jaar en dag wel eens een bordje stoverij of steaksken met pepersaus durf te gaan eten. Niet alleen omdat het er super lekker is, maar ook een beetje omdat het mij doet mijmeren naar die maandelijks familie uitjes waar mijn vader nog niet als overdressed werd bestempeld omdat hij met een strakke plastron om de nek aan tafel zat. Toen de schoenen nog gepoetst werden om uit eten te gaan en witte sneakers en een manbuns enkel tijdens Wimbledon te zien waren.

Over de jaren heen ben ik zo’n aantal van die vaste stekjes beginnen verzamelen waar ik zonder al te veel stress en zenuwen heen kan gaan, wetende dat wat je krijgt lekker zal zijn. Dit restaurant is zo één van die krampachtige, gewoontediertjes geworden en ik vind dat na al die tijd nog steeds volledig terecht.

Restaurant Du Progres is gelegen op de Korenmarkt en is dus het perfecte eindstation na een dagje shoppen en tevens de perfecte uitvalsbasis om, met een stevige maaltijd op de maag en een Irish coffee achter de kiezen, nog even de beentjes te gaan strekken in het nachtleven. Ik hoef jullie niet te vertellen naar wat mijn voorkeur uitgaat zeker?

Van de garnaalkrokketen, waterzooi, gebakken zalmfilet tot de stoverij en côte à los met béarnaise. Du progres heeft vooral de pure Belgische en Frans getinte klassiekers op het menu staan. Ik zei het al, geen gellekes of crèmekes, maar een grote portie (echt grote portie) vertrouwde, eerlijke en pure keuken. En daar kan ik dus echt eens naar verlangen sè! Geen assemblage gerechten met grote ingekochte zakken pepersaus en het goedkoopste stukje rundvlees uit de horeca special zaak, maar steeds vers gemaakt en met oog voor kwaliteit. Daar sta ik overigens wel echt op.

Het is niet omdat we normaal eten dat ik daarvoor ettelijke euro’s op tafel wil leggen voor een gepelde steak overgoten met een zakje Knorr saus en geraspte wortelen die naar konijnenhok smaken. Dan ga ik wel even wortel schieten tussen de senioren in de Lunch Garden voor de helft van de prijs. Met alle respect. Maar hier zit je dus goed, daar ben ik het samen met een heel grote aanhang op Tripadvisor over eens.

Kom je binnenkort eens een dagje naar Gent en ben je nog op zoek naar een restaurant met een goede prijs/kwaliteitsverhouding dan kan ik je deze plek echt aanbevelen. Mijn favoriete gerechten zijn: de spaghetti maison, côte à l’os met James Bond saus, de stoverij met runderwangen en ook de garnaalkroketjes mogen ze mij gerust elke dag voorschotelen. Best wel even bellen of er plaats is, ik ben zeker niet de enige die zich hier terugtrekt voor een gezellige en smakelijke avond no nonsense dineren.

Meer info: https://www.duprogres.be/

Lees hier meer van mijn reviews.

 

Krokante fishticks met tartaar

scampi met tomaat

ijs met merengue

 

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter