Zoete aardappel / linzenfalafel

mei 27, 2019
falafel

Blauw, blauw betaal je je tegenwoordig aan falafel in de winkel. Is dat dan zo moeilijk om te maken? Wel, om het met een oude held uit mijn jeugd te citeren ‘t’is niet moeilijk, t’is gemakkelijk’. Bedankt voor de levenslessen, Kamiel S. Nu, buiten dat mijn kraan achteraf vol hangt met het kneedbaar mengsel, waar ik balletjes van gedraaid heb, is het zelf therapeutisch aan te raden. Om dan nog te zwijgen van alle mogelijkheden om te variëren. Want laat het net dat zijn dat van het falafel maken de ideale gezinsbezigheid maakt. Snel een patent op vragen voordat Ravensburger er een nieuw gezelschapsspel van uitbrengt.

Deze keer rolde ik balletjes van linzen en gepofte zoete aardappel. Een vleugje curry en komijn daarbij en vervolgens een krokant jasje paneermeel aantrekken. Serveer ze met een heerlijke lepel raita, een yoghurt sausje met munt en look, een venkelslaatje en iets van brood. Ach man, genieten!

Tip: vermoedelijk zal je een beetje overschot hebben met dit recept.  Gewoon lekker invriezen!

Check hier ook even het recept voor een falafel van bloemkool!

falafel van zoete aardappel.

Ingrediënten voor: 2-4

Ingrediënten

  • Zoete aardappel (2)
  • 1 doosje kikkererwten
  • 1 doosje gekookte bruine linzen in blik
  • 1 theelepel komijn
  • 2 handen amandelnoten (of hazelnoten)
  • 1 theelepel curry
  • 1 teen look
  • 1 ei
  • paneermeel
  • zout en peper
  • voor de raita:
  • half teentje look
  • 6 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 komkommer.
  • munt

Instructies

1

Zet de oven op 180 graden.

2

Stek met en scherp mesje een aantal gaatjes in de zoete aardappelen en leg ze in de oven voor ongeveer 30-45 min. Leg er ook een teen look bij.

3

Als de aardappel zacht zijn, haal het vruchtvlees uit de schil en doe ze in een blender samen met de look, kikkererwten, linzen en kruiden.

4

Doe er een eitje bij en flink wat paneermeel. Mix tot een gladde massa. Blijf paneermeel toevoegen tot de massa stevig is en niet teveel aan de vingers plakt.

5

Rol door de paneermeel en bak krokant in olijfolie.

6

Meng de yoghurt samen met een geperst half teentje look, peper, zout en wat munt. Rasp er een halve komkommer bij.

7

Serveer met een fris slaatje van fijngesneden venkel.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter