Bloemkool falafel met feta spread en pita broodjes

november 14, 2017

Heb je ze ook al zien liggen? Die mooi vormgegeven doosjes veggie producten ergens in een apart rayon van de supermarkt. Ik geef het toe, de verpakkingen spreken mij wel degelijk meer aan dan de witte schaaltjes gehakt of de met bebloede sponsjes beklede verpakkingen steak of varkensvlees, maar helaas blijft het daar meestal bij. De meeste vegetarische vleesvervangers smaken namelijk net alsof ze effectief gemaakt zijn van diezelfde verpakkingen.

Ingrediënten: 0% vlees, 10 % smaakversterkers, 5% groenten, 85 % karton. Kan sporen van schoenzool bevatten.

Na mijn vriendin vorige week voor de zoveelste keer een portie papier-maché balletjes, onder de naam ‘falafel’, voorgeschoteld te hebben, besloot ik het heft in eigen handen te nemen en mijn eigen falafel te boetseren. En met heel, echt heel veel, succes!

Gebruik als basis een blik kikkererwten( lees: de inhoud, niet het blik zelf) en doe vervolgens eens goed zot. Restjes gebruiken, het blijft mijn stokpaardje. Ik koos voor bloemkool en spinazie maar kies dus gerust wat anders #yolo. Ook de vijf zielig overgebleven okkernoten in mijn fruitschaal moesten er aan geloven. Echt lekker en geen werk!

Wie gaat er deze ook eens maken?

Dit heb je nodig:

  • 1 blik kikkererwten
  • bloemkoolroosjes
  • een aantal blaadjes spinazie
  • 2 tenen look
  • 1 ei
  • 1 citroen
  • een scheut room
  • paneermeel
  • komijn
  • 1 pakje feta
  • rode kool
  • ijsbergsla
  • mango
  • okkernoot
  • pitabroodjes

Zo ga je te werk:

  1. Giet de kikkererwten af en dep ze droog met keukenrol.
  2. Doe ze in de blender met een teentje look, de roosjes bloemkool, een aantal blaadjes spinazie en eventueel wat noten. Doe er een ei en twee lepels paneermeel bij.
  3. Kruid met peper, zout en komijn
  4. Mix tot een gladde massa. Is de massa nog te lopend, doe er dan nog wat extra paneermeel bij.
  5. Rol er balletjes van en zet een halfuurtje in de koelkast. Maak ondertussen de feta spread.
  6. Doe een halve blok feta in de blender samen met een teen look, het sap van een halve citroen en 100 ml room. Doe er ook nog een scheutje olijfolie bij en mix tot een gladde massa. Voeg eventueel ook nog wat verse kruiden toe.
  7. Snijd de ijsbergsla en rode kool fijn
  8. Snijd de mango in fijne blokjes. Voor dit recept gebruikte ik diepvries mango. Dat kan perfect als je geen mango meer vindt in de winkelrekken.
  9. Bak de pitabroodjes krokant in een broodrooster.
  10. Bak de falafel krokant in een scheut olijfolie. Gebruik een pan met anti kleef laag.
  11. Halveer je broodjes, smeer er de feta spread op en beleg met de groenten en mango. Werk af met nog wat okkernoot en koriander.

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter