Fries 2.0: Zalm met pastinaak/parmezaan frietjes, asperges en salade met gepekelde ui

mei 31, 2018

Zoals jullie deze week al konden zien op mijn Facebook en Instagram pagina heb ik momenteel een heel leuke samenwerking lopen met Heinz. Daarbij ga ik met vier andere foodies de strijd aan om ‘Heinz favourite foodie’ te worden en dat gedurende doorheen negen challenges. Super spannend en vooral een heel grote uitdaging.

En die eerste grote uitdaging kregen we een dikke maand geleden op ons bord. We werden uitgenodigd op een geheime locatie in Nijmegen om het tegen mekaar op te nemen in een heuse cook off. Voor zij die ooit al eens naar Masterchef gekeken hebben, het was eigenlijk in dezelfde lijn als de gevreesde ‘mysterie box challenge’ die de kandidaten in dat programma voorgeschoteld krijgen. Ik zei het al, wat een uitdaging!

De eerste challenge draaide om frietjes, onze Belgische trots, maar dan op een iets andere en creatieve manier gebracht. Fries 2.0! Onvoorbereid, maar wel met een heuse voorraadkast te beschikking. 40 minuten stressen, nadenken, experimenteren en dan hopen dat alles goed zou komen.

En dat is gelukt want ik behaalde die dag een mooie 9/10 op dit gerechtje.  Even twijfelde ik over de bakwijze van de zalm, want in zo’n vreemde keuken en met een aantal camera’s op je gericht dat is toch net wat anders koken, maar mijn bak vaardigheden lieten me niet in de steek.

Wil je zelf het filmpje eens bekijken? Dat kan door HIER te klikken.

Fries 2.0: Zalm met pastinaak/parmezaan frietjes, asperges en salade met gepekelde ui

Ingrediënten voor: 4

Ingrediënten

  • 3 pastinaken
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 tenen look
  • 4 moten verse zalm met vel
  • 1 rode ui
  • 2 citroenen
  • 1 eetlepel suiker
  • 100 ml water
  • handje radijzen
  • kleine asperges
  • bosje lente-ui
  • bieslook
  • komijn
  • verse kruiden om af te werken (erwtenkruid, salade blaadjes)
  • olijfolie

Instructies

1

Verwarm de oven op 180 graden.

2

Was de pastinaken af onder koud water.

3

Snijd de pastinaak doormidden en vervolgens in fijne plakjes. Je hoeft de pastinaken niet te schillen. Snijd er fijne frietjes van en leg ze in een ovenschaal.

4

Kneus twee teentjes look en doe ze samen met de takjes tijm bij de pastinaak frietjes. Doe er een lepel olijfolie bij en schud de frietjes zodat ze bedekt zijn met olie. Zet ze 10 minuten in de oven.

5

Snijd de rode ui doormidden en vervolgens in fijne sliertjes. Doe ze in een kom. Pers er 2 citroenen in uit, kruid met peper en zout, doe de suiker en het water er bij en zet opzij.

6

Zet een kookpot met water op het vuur. Doe er een snuifje zout in.

7

Snijd het topje en een groot deel van het groen van de lente-ui. Snijd het achterste stukje van de asperges af. Kook ze beetgaar, giet af en spoel af onder koud water.

8

Pluk wat verse kruiden, snijd de bieslook doormidden en hou opzij.

9

Was de radijzen en snijd ze in kleinere stukjes

10

Zet een pan op het vuur met daarin een klein scheutje olijfolie. Dep de zalm af met wat keukenpapier en kruid met peper, zout, komijn en tijm en wat zeste van de citroen

11

Leg de zalm filets eerst op de vel kant en druk aan door er bijvoorbeeld even een deksel op te leggen. Draai het vuur iets zachter. Draai op het einde de zalm nog even om en doe een klontje boter in de pan.

12

Bak in dezelfde pan de asperges en de lente-ui nog even aan

13

Haal de frietjes in de oven, rasp er de Parmezaanse kaas over, schud en zet nog 5 minuten in de oven.

14

Dresseer je borden met de zalm, de groenten, de frisse salade , de frietjes en Heinz seriously good mayo

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter