/

Penne met kip, venkel, pijnboompitten en witte wijn saus

juli 17, 2018
Penne met venkel, kip, kappertjes en pijnboompitten

Penne met kip, venkel, pijnboompitten en witte wijn saus.

Donna Carmela van Will Tura klinkt door de draagbare bluetooth speaker dat permanent naast mijn keukenweegschaal op de vensterbank staat. Ik heb geen flauw idee hoe die zo plots in mijn Spotify lijst terecht is gekomen, maar ik download snel de top 50 Nederlandstalig om mijn humeur wat op te krikken. Het verbaasd mij hoeveel van die smartlapperij ik soms ken. Het is niet zo dat mijn autoradio op VBRO afgestemd staat of dat ik uit een schlager liefhebbend gezin kom of zo, maar om de een of andere reden onthou ik ze gewoon heel snel. Een schril contrast met die Engelstalige nummers waar ik meestal zo wat mijn eigen draai geef aan de lyrics. Een vreemde vogel, die Messy Chef.

Een muzikale voorkeur waar ik mij dan weer minder voor schaam is de France chanson. Dat heb ik dan weer wel met de paplepel meegekregen. Jaques Brell, Aznavour, Piaf,… De cassettes werden elk jaar weer vanonder het stof gehaald tijdens onze doortocht naar het zuiden van Frankrijk richting Spanje. En ook vandaag deed ik mijn toer door Frankrijk met een glas Gard IGP, Languedoc-Roussillon, 2016. Ik vertelde jullie in een vorig receptje al dat ik, in samenwerking met LIDL, twee maanden lang het perfecte gerecht aan het perfecte glaasje wijn probeer te koppelen. En ook deze keer ben ik op zoek gegaan naar zo’n heerlijke combinatie. Spoiler alert, dat is gelukt!

De Languedoc-Roussillon is een fruitige, rijpe rosé met een krachtige, baksteenrode glans. De accenten van aardbei, framboos en hibiscus spelen hier de hoofdrol. De smaak is vol en rond, met een licht zuurtje en de wijn past perfect bij zowel pasta als bij kip. Bij dit gerechtje dus! 🙂

Op zoek naar nog leuke en lekkere gerechtjes die snel klaar zijn? Klik dan hier even verder.

Penne met kip, venkel, pijnboompitten en wijn saus

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

 • penne
 •  1 halve venkel met groen
 • 3 tenen look
 • 2 sjalotjes
 • 250-300 gram kippendijen (mag ook filet zijn)
 • 250 ml room
 • 50 ml rose wijn
 • half blokje kippenbouillon
 • 100 ml water
 • boter
 • handvol pijnboompitten
 • eetlepel kappertjes
 • Parmezaanse kaas
 • peper en zout

Instructies

1

Snijd de kip in stukken. Kruid met peper en zout en bak krokant aan in de pan (best een diepe gebruiken). Haal uit de pan en houd opzij. Het hoeft nog niet volledig gaar te zijn.

2

Snijd het sjalotje fijn. Halveer de tenen knoflook en bak aan in dezelfde pan op een zacht vuur. Snijd de venkel in twee en dan in fijne reepjes. Hou het groen opzij om het bord af te werken.

3

Fruit de venkel aan samen met de sjalot en knoflook. Blus met de rosé (of nog een restje witte wijn uit de koelkast). Doe er het water en de bouillon bij en laat inkoken tot de helft. Werk af met de room en laat zachtjes inkoken tot de venkel gaar is.

4

Doe de kip terug bij de saus.

5

Bak een handvol pijnboompitten in een droge pan tot ze lichtjes verkleuren.

6

Kook de penne al dente zoals beschreven op het pakje.

7

Voeg een lepel van het kookwater toe aan de saus om de saus wat in te dikken.

8

Giet af en roer de pasta door de saus.

9

Werk de pasta af met geraspte Parmezaanse kaas, een paar kappertjes, de nootjes en wat venkel groen. Verwijder de teentjes look.

 

Of een ander recept?

5 Reacties

 • Reply
  Anke
  juli 20, 2018 at 17:06

  Merci voor de mooie vermelding 😃

 • Reply
  Magali
  augustus 7, 2018 at 21:06

  Het was lekker. Ik deed het met lactosevrije volle room van Dilea, waardoor het wel wat zwaar werd. Volgende keer probeer ik met alpro soya room.
  Misschien wat heftig om te eten bij 36 graden :-). Deze herfst/winter maak ik het nog eens! 😀

  • Reply
   Jelle Beeckman
   augustus 8, 2018 at 12:22

   Dankje voor je reactie Magali! Je kan de venkel ook vervangen door bloemkool trouwens, zo in de herst of winter. Ook erg lekker!

 • Reply
  Trudy
  oktober 7, 2020 at 15:55

  Net gemaakt . Geweldig. Ik had geen kappertjes maar zonder was al heerlijk

 • Laat een reactie achter