Karnemelk puree met garnalen, asperges en bruine boter

juli 12, 2020
Karnemelk garnaal en asperge
Karnemelk puree met garnalen, asperges en bruine boter

Lokaal artisanaal en dat allemaal in West- Vlaanderen

‘Van boter tot melk tot kaas voor elk’

Koop lokaal, het is ondertussen wel al een tijdje één van mijn stokpaardjes, maar sinds ik naar West- Vlaanderen verhuisd ben is mijn geloof in de lokale vakmensen alleen maar blijven groeien.  Elk zijn geloof zeker?  Een verhuis naar het subtropische Beernem betekende ook dat mijn vaste adresjes in Gent niet meer zo dichtbij waren als voordien dus een zoektocht naar nieuwe producten en mensen die ze maken en verkopen in de buurt, drong zich op.  Ondertussen heb ik hier ook al een mooi lijstje van adresjes. Zo maak Ik maak graag een praatje aan de vitrine van mijn favoriete slager, Stijn van De Bokke, en er is niets beter dan vers hoeve ijs van hoeve Colpaert of een verse pistolet van de bakker die daarvoor om 3 uur ’s nachts heeft moeten opstaan. Toch?  Het is een blijvende zoektocht, dat wel, maar ik kan zo oprecht blij lopen wanneer ik langs de kant van de baan een bordje zie staan met daarop ‘zuivelboerderij’. En dat kleine momentje van gelukzaligheid had ik vorige week. Via een campagne van de VLAM leerde ik de website streekproduct.be kennen en ging direct op zoek naar de tot dan nog onbekende adresjes in mijn buurt. Zo kwam ik in Baliehof terecht. Voor mij een onbekend adresje, voor inwoners van Jabbeke en omstreken een waar begrip als ik de vele reacties op mijn Instagram mag geloven.  Van boter tot melk tot kaas voor elk, heerlijke producten mede mogelijk gemaakt door de bevlekte viervoeters in de omringende weide.  Voor ik met een zakje verse karnemelk, een stuk oude kaas waarvan ik had gevraagd ‘om mij te verrassen, en een pak boter huiswaarts keerde, bedankte ik ze nog eventjes. Meer dan een scheve mond en een licht ironische ‘MEUH’, kreeg ik niet, dan was het personeel in de winkel gelukkiger wel wat vriendelijker.  In de terugweg stopte ik nog even bij Vishandel Athony, hier om de hoek. De verse, ongepelde garnalen stonden aan 9€ en een klets de kilo, dus nam ik een vol zakje mee. Sommige mensen leggen puzzels, ik pel garnalen om tot rust te komen en een betere beloning dan het gerechtje van hieronder kan ik mij nu ook niet echt inbeelden. Je vind het recept van mijn  karnemelk stampers met garnalen en bruine boter hieronder.

Meer info over Baliehof vind je hier.

 

‘Waar rook is, is vis’

Een paar dagen later trok ik mijn mooiste smurfenpakje aan (zie foto) voor een blitsbezoekje aan Blue Ocean Seafood in Brugge. Deze jongen is namelijk niet vies van een schelletje gerookte heilbot of gerookte zalm tussen zijn ‘stuutje’.   In 1885 startte de  familie Alloo een sprot- en haringrokerij in ’t Gotje in Brugge en nu, zoveel jaar later, staan ze nog steeds garant voor de beste kwaliteit. Echt, dat vers gesneden schelletje zalm, ik voel hem nog steeds smelten op het puntje van mijn tong.  Dat ene schelletje werd overigens voorafgegaan door een klein 5 daags traject van  ontdooien, pekelen, rusten en natuurlijk roken op beukenhout alvorens het stroomafwaarts door mijn keel gleed.  De verbazing was naar het schijnt af te lezen op mijn gezicht, maar goed qua kennis het roken van vis voel ik mij ironisch genoeg ook wel een beetje als een vis op het droge. Weer wat bijgeleerd, Beeckman. Weer wat interessant om te vertellen wanneer je op het volgende familiefeest een toastje met gerookte zalm, zure room en lompviseitjes geserveerd krijgt. En ik ga het proeven hé Tante’ke, of het een beetje kwaliteit is!

Meer info over Ocean Seafood vind je hier.

Dit is een samenwerking met VLAM

Ingrediënten

 • • 250 loskokende aardappelen
 • • Scheut karnemelk (+- 100ml)
 • • 100 g ongezouten hoeveboter
 • • 500 g verse, ongepelde garnalen
 • • Verse peterselie
 • • 2 sjalotjes
 • • Een paar groene asperges
 • • 1 eetlepel bloem
 • • 1 tl paprika poeder
 • • Peper en zout
 • • Nootmuskaat

Instructies

1

• Schil de sjalotjes en halveer ze. Snijd het uiteinde van de groene asperges en leg beide groenten in een ovenschaal samen met een klontje boter en een klein scheutje olie. Kruid met peper en zout. Rooster 20 minuten in een oven van 200 graden.

2

• Kook de aardappelen gaar in de schil voor meer smaak. Schil ze wanneer ze lichtjes zijn afgekoeld. Doe er een klontje hoeveboter bij samen met de karnemelk en plet tot een smeuïge puree. Kruid met zout en nootmuskaat.

3

• Smelt de boter op een zacht vuurtje tot wanneer die bruin begint te worden.

4

• Pel de garnalen. Meng de bloem, peper, zout en paprikapoeder er onder en frituur ze kort tot wanneer ze krokant zijn.

5

• Serveer de verse garnalen en de gefrituurde garnalenkoppen op de puree samen met de asperges en werk af met peterselie en de gebruinde boter.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter