Burrito met steak, frietjes en ketchup van perzik

mei 16, 2021
Burrito met steak

Sommige kinderen hebben 2 mama’s, 2 papa’s, wonen bij hun grootouders en sommige kinderen wonen in een pleeggezin. Niet zozeer omdat ze probleem gedrag vertonen, want zo gaan de vooroordelen soms. Neen, gewoon omdat mama en papa zijn niet iets is dat we als zo vanzelfsprekend mogen beschouwen. Soms, om welke redenen dan ook, loopt het nu eenmaal iets moeilijker. Er zijn soms momenten dat een ouder het ook gewoon even niet meer weet. Dat er nood is aan een tijdelijk of langdurig rustmoment.  Voor mensen die zelf een gezin hebben, klinkt dat misschien wat raar. Ik begrijp dat. Maar als maatschappelijk werker binnen een CLB, kom ik geregeld in contact met die gezinnen. Samen met pleegzorg wordt er op die momenten gezocht naar een pleeggezin. Soms voor een langdurige periode, maar evengoed bijvoorbeeld 1 weekend per maand. Het gaat hem dan niet alleen over kinderen, maar ook bijvoorbeeld volwassenen met een beperking worden soms opgenomen in een pleeggezin. Meer dan 8000 kinderen en volwassenen worden ondertussen door de hulp van Pleegzorg opgevangen.

Voor het project ‘pleegzorgpowerfood’ mag ik mijn twee jobs eens combineren. En daar ben ik trots op. Aan kinderen, jongeren en volwassenen binnen pleegzorg werd gevraagd om een kunstwerk te maken over wat hun ultieme #pleegzorgpowerfood zou zijn. Wat is voor hen dus de ultieme comfortfood. Eten waarmee ze de toch soms wel moeilijke periode kunnen doorkomen.

Ik kreeg deze tekening van Sandra, een vrouw met een mentale beperking die bij een pleegouder verblijft. Haar powerfood is een kruising tussen een steak met frietjes, iets met perziken en een loempia. Dit is mijn interpretatie daarop.  Ik hoop, maar ik denk van wel, dat ze het lekker vindt.

Maak dit gerechtje klaar thuis en surf tijdens het eten even naar de website van Pleegzorg Vlaanderen.  Om er voor te zorgen dat elke jongere of volwassene een pleeggezin op maat krijgt, zijn ze altijd op zoek naar nieuwe pleegouders. Misschien is het wel iets voor jou?

Wist je trouwens dat ik niet de enige foodie ben die uitdaging van Pleegzorg is aangegaan? Bekijk de creaties van de andere foodies HIER

 

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

  • 200 g steak (bavette/onglet)
  • Peper en zout
  • 1 tomaat
  • stuk ijsbergsla
  • 1 rode ui
  • 200 g frietjes
  • 2 of 4 grote durumvellen (afhankelijk van de dikte)
  • 1 ui
  • 1/2 rode paprika
  • 2 tomaten
  • 5 perziken uit blik
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 5 eetlepels van het vocht
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 kruidnagel
  • 1laurierblad
  • 1tl korianderpoeder
  • 3 tl tomatenpuree
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • 1 teen look
  • peper en zout
  • Olijfolie
  • 4 eetlepels water
  • 1tl maizena

Instructies

1

Snijd de ui, look en paprika fijn

2

Fruit aan op een zacht vuurtje in een scheut olijfolie. Kruid met peper en zout. Voeg na 10 minuten de suiker en de tomatenpuree toe. Kruid met paprikapoeder, koriander, kruidnagel en laurier. Voeg de rodewijnazijn toe. Roer een minuut en voeg dan de perzik met sap toe. Laat 10 minuutjes pruttelen. Kruid bij waar nodig. Verwijd de laurier en kruidnagel. Mix de saus. Los de maizena op in het water (koud water) en roer het door de saus. Laat nog 20 seconden goed doorkoken en laat daarna afkoelen.

3

Kruid de steak met peper en zout. Ik kies graag voor bavette/onglet omdat dat stukje vlees een iets 'draderige' textuur heeft en dat heb je nodig in deze burrito. De eis is wel dat hij mooi saignant gebakken is. Bak de frietjes krokant. Snijd de ui, tomaat en salade in fijne sliertjes. Dat is erg belangrijk om te zorgen dat je burrito niet te snel scheurt.

4

Bak het vlees saignant en laat het een minuut rusten. Beleg een tortilla vel met de saus, het vlees, de groentjes en de frietjes. Rol 1 keer op, sluit de zijkanten door ze naar binnen de plooien en rol de burrito dan volledig op. Neem een grote pan, voeg een scheutje olijfolie toe en bak de burrito nog snel even krokant (op de plooi).

 

Pleegzorg Vlaanderen (@pleegzorgvl) | Twitter

 

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter