/

Wortelsalade met sinaasappel, witloof, citroen/honing dressing en camembert uit de oven

december 5, 2017
Wortelsalade met sinaasappel, witloof, citroen/honing dressing en camembert uit de oven

De kussens liggen wild verspreid op ons donker wollen tapijt. Het vuur knispert en Gregory Page zingt zwoele woorden door de krakkemikkige boxjes die ik voor de gelegenheid nog eens aan mijn laptop aangesloten heb. Elke zondag, althans dat proberen we toch, maken we er hier thuis wat gezelligs van. Een beetje ik en haar tijd. Tijd die we tijdens de week vaak niet hebben of die op dat moment wordt ingevuld met “praktische beslommeringen”. Herkenbaar?

Gezelligheid staat bij ons gelijk aan samen lekker eten. Dat is altijd al zo geweest, de rode draad doorheen ons ondertussen acht jaar lange samenzijn. Het liefst sta ik op zo momenten ook niet te lang in de keuken – of we beleven quality time weer elk in een aparte ruimte – en dan zijn gerechten als deze ideaal.

Samen brood doppen in smeuïge kaas en wijn delen uit hetzelfde wijnglas, liefde schuilt in een klein hoekje.

Wortel en appelsien passen overigens in alle opzichten perfect bij mekaar al lijkt dat in eerste opzicht misschien wat raar. Een melig man zou al snel de vergelijking gemaakt hebben met de band tussen hem en zijn vriendin. Dus, hup, snel over naar het receptje!

Probeer het zeker zelf eens, het is zo’n ongelooflijke sexy salade.

Dit heb je nodig:

 • 1 camembert
 • kruidnagel
 • rozemarijn, tijm
 • honing
 • 1 citroen
 • 2 wortelen
 • 1 sinaasappel
 • 2 stronken witloof
 • 1 sjalotje
 • pompoenpitjes
 • bieslook

Zo ga je te werk:

 1. Verwarm de oven op 180 graden.
 2. Prik de rozemarijn en tijm in de kaas en strijk er wat honing over. Prik er ook 3 kruidnagels in. Laat de kaas in het houten doosje zitten en doe het geheel een kwartier in de oven.
 3. Schil dikke slierten van de wortel en doe ze in een kom
 4. Snijd partjes uit de sinaasappel. Op Youtube vind je heel wat filmpjes hoe je dat het best kan doen. Ik heb ook even moeten spieken ;). Doe ze bij de wortel.
 5. Doe een handvol van de pitten in een pan en zet op een matig vuur. Schudt de pan voortdurend en  rooster ze tot wanneer ze bruin worden en poffen.
 6. Snijd de witloof in 4 delen. Doe ze wederom bij de rest van de groenten.
 7. Voeg een fijngesnipperd sjalotje toe en zet een uurtje fris in de koelkast zodat alle sappen vrij komen.
 8. Maak terwijl de vinaigrette. Meng 2 eetlepels honing met het sap van een citroen en doe er dan een scheut olijfolie bij. Meng met een garde tot je een mooie, fijne vinaigrette hebt.
 9. Haal de kaas uit de oven.
 10. Meng de vinaigrette onder de salade en werk af met de pitjes en fijngesneden bieslook.
 11. Serveer met brood en doppen maar!

 

 

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter