/

Zo maak je de beste durum

augustus 18, 2019
durum

-Zo maak je de beste durum-

Zoals het meestal bij een schooluitstapje naar de Efteling gaat, zo staan we aan te schuiven in de enige pitazaak die streek hier rijk is. Alhoewel, rijk zou ik dat eigenlijk niet durven noemen. Elke keer weer vloek ik de looksaus van tussen dat klef geworden wrapje omdat ik mij weer laten vangen heb aan die rotzooi die daar een hele dag staat rond staat te draaien tegen zo’n elektrisch verwarmertje dat ik enkel gebruik als het koud is in de badkamer. En toch sta ik daar weer. Lonkend naar die draaimolen van karton met vleessmaak. Wachten tot het mijn beurt is om plaats te nemen in een zitje dat veruit twijfelachtig is en om vervolgens, ondanks een paar toertjes die wel nog “ok waren”, misselijk en opgeblazen als Holle Bolle Gijs himself op een minder sprookjesachtige manier naar het koninklijk toilet te vluchten.

Het relaas is weer dezelfde. Te duur voor een kaartje, te lange wachtrijen, onvriendelijk personeel, een show van een Turkse zangeres met een veel te luide stem op de achtergrond en een pact met mijzelf dat we dit echt nooit meer gaan doen. Dat laatste maak ik mijzelf maar wijs, daarvoor ligt het zaakje te dicht bij huis. Al ben ik wel geneigd de vraag ‘pita, alles er op meneer’ de volgende keer te beantwoorden met ‘haal er maar alles af, dat lijkt mij in dit geval lekkerder’.

Mag ik jullie een goede raad geven? Maak ze lekker zelf, koop een beetje teveel vlees en vries de rest in voor als het echt eens snel moet gaan. Met dit recept maak je een durum met meer dan 1 schelletje tomaat (het schijnt toch een algemene pitakot regel te zijn) en met een looksaus die niet naar zweetvoeten meurt.

Erg mooi heb ik het misschien niet op foto kunnen zetten, maar dat zegt veel over hoe onweerstaanbaar lekker deze is!

Ik ging voor de versie met kip, maar bak daar gerust nog een beetje gehakt bij dat gekruid is met dezelfde mengeling als de kip.

Bijkomende tips:

-Laat de kip bij voorkeur een nachtje marineren in de koelkast

-Snijd de groentjes erg fijn. Op die manier zorg je dat de durum niet meteen uiteen valt.

-Laat de kip na het bakken even rusten. Leg je het vlees direct op de durum dan zal de kip al zijn vocht in de wrap lossen en zo krijg je een heel natte bedoening. Snijd de kip ook heel fijn.

-Gebruik bij voorkeur gekonfijte look of gepofte look (gewoon even in de oven leggen) voor een zachtere looksmaak

-Koop zo groot mogelijke wraps.

-Beleg de durum op ongeveer 8 cm van de onderste rand. Als alles er op ligt, vouw dan de onderste rand over het hoopje en druk goed aan. Vouw daarna de twee zijkanten dicht en rol de wrap dan zorgvuldig dicht.

-Het is misschien niet echt milieu bewust, maar ik rol mijn durum nog eens op in aluminiumfolie. Op die manier druk je alles nog eens goed aan en het is gemakkelijk om op te eten.

-Smaakt of ruikt je ui te scherp leg ze dan even in een kom met water met een eetlepeltje azijn en een theelepel suiker.

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

  • 300 gram kippendijen (zonder been). Kan ook met filets maar dit is malser
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1/2 citroen
  • theelepel oregano
  • theelepel paprikapoeder
  • theelepel nootmuskaat
  • 1,5 komijn
  • theelepel koriander
  • theelepel knoflookpoeder
  • theelepel chilipoeder
  • theelepel kaneel
  • theelepel zout
  • theelepel witte peper
  • 3 theelepels bruine suiker
  • 1 teen look
  • 5 eetlepels mayonaise
  • peterselie
  • ijsbergsla
  • koolrabi
  • 2 tomaten
  • 2 wortelen
  • ui
  • grote wraps

Instructies

1

Laat bij voorkeur de kip een nacht marineren. Leg de kippendijen in een kom met daarin de yoghurt, het sap van een halve citroen en alle kruiden. Masseer de kip even en zet afgedekt opzij.

2

Leg het teentje look bij voorkeur een halfuurtje in een oven van 120 graden op een velletje bakpapier en een scheutje olie. Pers fijn in de mayonaise en voeg fijngesneden peterselie toe.

3

Schil de koolrabi en snijd in fijne reepjes. Doe hetzelfde met de ijsbergsla,ui en de tomaat. Hoe fijner hoe beter.

4

Rasp de wortelen

5

Haal de kip uit de marinade en dep een klein beetje af. Er mag gerust nog wat marinade aanzitten.

6

Zet bij voorkeur een grillpan op het vuur en laat die erg heet worden. Bak de kip krokant en gaar en laat even rusten.

7

Snijd de kip vervolgens in heel fijne reepjes en warm terug op in dezelfde grillpan.

8

Dresseer alle ingredienten op de wrap zoals hierboven in de tips geschreven en rol de durum op.

9

Smakelijk!

Of een ander recept?

2 Reacties

  • Reply
    Linda de Vries
    augustus 22, 2019 at 11:48

    Holle Bolle Gijs himzelf hahaha xD Bekend gevoel! Wij gaan het hier morgen uitproberen, zagen dat de kippendijen bij de carrefour in de aanbieding waren (https://www.kimbino.be/carrefour-market/ mochten andere ook voordelig durum willen eten) dus dat is mooi meegenomen. Leuke blog post en hopelijk een lekker recept! 😀

  • Laat een reactie achter