Gefrituurde kippenvleugeltjes met sticky glaze

We lijken wel een bikkelend, hoog bejaard koppel. Elk zaterdag ochtend zitten we naast mekaar in de zetel om samen ons boodschappenlijstje op te stellen voor de komende week. Waar heb je zin? Geen idee! Waar heb jij zin in? Geen idee, jij? Eens denken,… potje koffie terwijl? Goed! De kachel brandt voor een keertje niet want het is broei heet buiten en zoals bij elk gepensioneerd stel staat de TV te spelen op de achtergrond. Neen, geen koers of royalty reportage over hoe Paola ooit ontvoerd is door één van haar buitenaards grote hoeden, maar een aflevering van Ugly Delicuous, één van mijn nieuwe verslavingen. Een volledige aflevering over de geschiedenis van de fried chicken trekt mijn aandacht. Schat?! Gefrituurde kip, schrijf dat maar al op voor morgen! En we gaan vandaag nog gaan zwemmen, dat zal nodig zijn!

De dag na mijn geniale ingeving aten we deze mega krokante kippenvleugeltjes met een bier, honing en mosterd glaze. Super crunchy en sticky tegelijkertijd, daarvoor trek ik met plezier een baantje extra! Prepareer je kippenvleugels van een dag tevoren door ze in karnemelk te marineren. Op die manier worden ze extreem mals en smaakvol. Schuim niet verder Engelstalige websites af voor een recept van fried chicken, met dit receptje blaas je je bezoek volledig weg!

Dit heb je nodig (6 kippenvleugels):

  • kippenvleugels (duh!)
  • Karnemelk
  • 2 tenen look
  • uien poeder (3 theelepel)
  • chili poeder ( 1 theelepel)
  • kippenkruiden (2 eetlepels)
  • peper
  • zout
  • oregano (1 eetlepel)
  • paprika poeder (1 eetlepel)
  • 2 eetlepels honing
  • 1 flesje kasteelbier
  • 2 eetlepels mosterd
  • ketchup
  • kippenbouillon 100 ml
  • bloem
  • maizena (maiszetmeel)
  • havervlokken
  • frituurolie

Zo ga je te werk:

  1.  Doe de kippenvleugels in een sluitbaar zakje (bvb van Ikea) en giet daar de karnemelk in tot de kip onder staat. Doe er een snuif van de uienpoeder bij en de 2 tenen look (gekneusd). Je kan ook gewoon een sluitbaar potje gebruiken uiteraard. Zet een nacht in de koelkast.
  2. Haal de kip uit de koelkast en laat even op kamertemperatuur komen.
  3. Begin met het maken van de saus. Zet een pannetje op het vuur en doe daar het bier in. Laat inkoken tot de helft en doe er daarna de bouillon bij. Laat terug indikken tot de helft.
  4. Doe er de honing, 1 lepel ketchup en de mosterd bij. Roer tot je een gladde, dikke glaze hebt. Kruid nog bij met peper en zout.
  5. Je hoeft de kip niet droog te deppen. Doe 3 lepels bloem en evenveel lepels maiszetmeel en havermout in een grote kom. Doe daar alle kruiden bij.
  6. Verwarm je frituurvet op 180 graden
  7. Wentel de kip door de bloem en frituur dan goudbruin.
  8. Leg een oven rooster naast je met daaronder een groot bord. Leg de kip op de rooster en giet daar een lepel van de glaze over. Door een rooster te gebruiken krijgt je kip ook lucht van onder en verliest hij zijn krokantheid niet.
  9. Serveer met knoflook mayonaise, selder en heel wat servetten!

Smakelijk!

Maak je een recept van The Messy Chef? Laat het mij dan weten want ik ben super benieuwd naar wat jullie er van vonden! Dat kan via Facebook hier of tag the_messy_chef_blog op Instagram.

vleugeltjes met sticky glaze

 

 

2 thoughts on “De krokantste kippenvleugeltjes met sticky bier, honing en mosterd glaze”

  1. S.ch

    April 27, 2018 at 06:49

    Hi, is er een optie zonder bier te gebruiken? Kan je het gewoon weg laten?

    Groetjes!

    1. Jelle Beeckman

      April 27, 2018 at 06:56

      Ja hoor, natuurlijk! Wat ook heel lekker is om appelsap te gebruiken. Wel iets minder honing toevoegen dan. Of rum of wiskey of je kan gewoon het bier weglaten en ietsje meer bouillon toevoegen!:) succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *